Замърсяването на въздуха причинява диабет

замърсяване на въздуха

Смогът възпрепятства производството на инсулин.

Замърсяването на въздуха е довело до 3,2 милиона заболявания от диабет през 2016 година, което представлява 14 процента от новите регистрирани случаи. Това, констатираха специалистите от Медицинския факултет на университета в Сейнт Луис в щата Вашингтон.

Замърсяването на въздуха води до намаляването на производството на инсулин в човешкия организъм и предизвиква възпаления, които пречат на организма да преобразува глюкозата в кръвта в енергия.

До този извод стигнали учените, които изследвали 1,7 милиона американски военни ветерани в продължение на осем години и половин. Те били избрани въз основа на това, че преди това не са страдали от диабет.

Около 21% от участниците в проучването, изложени на замърсяване на ниво между 5 и 10 микрограма на кубичен метър въздух, са развили диабет. Когато това количество се увеличи до диапазона от 11,9 до 13,6 микрограма на кубичен метър въздух, около 24% от групата развили диабет. 3% разлика изглежда малка, но представлява увеличение от 5000 до 6000 нови случая на диабет на 100 000 души през съответната година, сочат данните.

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание Lancet Planetary Health от 29 юни 2018 г. и в резюме в уебсайта на Университета в Сейнт Луис.

Снимка на замърсяване на въздуха: Ралф Ветерле