промо

Замърсяването на въздуха уврежда мозъка на бебетата
смог

Мръсният въздух може да е фатален за мозъка на бебетата, сочи доклад на УНИЦЕФ.

Докато Делхи и други големи градове достигнаха нови токсични върхове на смог, Организацията на обединените нации (ООН) изрази тревога за щетите, които причинява замърсяването на развиващите се бебешки мозъци.

В България критично замърсен е въздухът в София, която е и столицата с най-мръсен въздух в Европа.

Замърсяването на въздуха е свързано с астма, бронхит и други дългосрочни респираторни заболявания. Но все по-голям брой научни изследвания сочат потенциален нов риск, който замърсяването на въздуха създава за живота и бъдещето на децата: въздействието им върху развиващия се мозък, пише УНИЦЕФ, агенцията за децата на ООН, цитирана от БГНЕС.

Докладът на организацията подчертава връзките между замърсяването и фактори, включително коефициент на интелигентност и памет и поведенчески проблеми. И тъй като светът все повече и повече се урбанизира, без адекватни мерки за защита и намаляване на замърсяването, повече деца ще бъдат изложени на риск в следващите години.

Ултра фините частици в атмосферата могат да увредят кръвно-мозъчната бариера – деликатната мембрана, която предпазва мозъка от токсични вещества. Увреждането й е свързано с болестта на Алцхаймер и на Паркинсон при възрастните хора.

УНИЦЕФ припомня и нарастващия риск от фини частици от железни руди, който все повече се среща в градското замърсяване. Наночастиците, които лесно влизат в кръвообращението, са много опасни за мозъка поради техния магнитен заряд и също са свързани с дегенеративни заболявания.

Авторът на доклада Опасност във въздуха Никълъс Рийс заяви пред АФП, че токсичното замърсяване “влияе върху образователното развитие на децата, техните спомени, езиковите и двигателните умения”.

Индийската столица затвори училищата в началото на ноември 2017 г., след като лекарите обявиха извънредно положение за общественото здраве, но бързо ги отвори отново, предизвиквайки гняв сред родителите. Те обвиниха властите, че “играят със здравето на децата”. В Китай, където замърсяването на въздуха намали продължителността на живота в индустриалния север с три години, правителството наложи на производителите да ограничат производството, за да се справят със смога, съперничещ на този в Индия. На 29 и 30 ноември в София пък бяха отчетени опасни нива на замърсяване на въздуха във всички столични райони, но Столична община бездейства.

УНИЦЕФ призова за повече усилия за намаляване на замърсяването и също така за по-малко излагане на деца на отровния смог, който през последните седмици често достига опасни нива в индийските градове. Организацията призова също за по-широко използване на маски и системи за филтриране на въздуха.

За съжаление официалните данни за замърсяването на въздуха в България не се публикуват на лесно достъпни сайтове или мобилни приложения за гражданите и често хората дори не разбират, че излагат на сериозен риск здравето си – особено на това на децата и възрастните хора.

На 5 април 2017 г. Съдът на Европейския съюз осъди България заради систематичното превишаване на допустимите норми за замърсяване с фини прахови частици, както и заради липсата на ефективни мерки за справяне с проблема в периода от 2007 г. до 2014 г.

Столичани може да следят замърсяването на София и интерактивна карта на български в AirSofia.info, а останалите граждани на България може да наблюдават замърсяването в страната в Air Quality Index – карта на английски език, в която Европейският съюз публикува нивото на замърсяване в реално време и където редовно страната и е в страшни червени зони на опасно замърсяване.

Zdraven.bg припомня, че мръсният въздух вреди на сърцето и бъбреците, предизвиква главоболие и дори причинява рак.

Снимка на смог в Делхи, Индия: Виле Миетинен

loading...