Западнонилската треска може да убива години след заразяване

комар

Западнонилската треска се пренася от комарите, които заразяват също с Жълта треска и вируса Зика.

Западнонилската треска може да се окаже много по-смъртоносна, отколкото смятаха досега вирусолозите. Заразените хора може да починат от тази инфекция, причинена от комар, години след като привидно са били излекувани, сочи изследване.

Тези изводи бяха представени на годишната конференция на Американското дружество за тропическа медицина и хигиена (ASTMH), който се провежда в Атланта, САЩ, съобщава агенция БГНЕС.

Учените са изследвали група от 4 144 души в Тексас, заразили се с тази болест между 2002 и 2012 г.. От тях 286 са починали в рамките на първите три месеца. Други 268 обаче са починали в следващите десет години от усложнения, свързани с вируса. Това прави смъртността 13.3%.

Опасността от Западнонилската треска е много сериозна и той заплашва дори и пациенти, които са оцелели привидно без последствия след заразяването, посочват учени. Вирусът не предизвиква симптоми при около 80% от заразените. Не се предава от човек на човек.

Западнонилска треска (на латински: Encephalitis Nili occidentalis, на английски: West Nile fever) е трансмисивно заболяване при хора и животни, причинявано от вирус от семейство Flaviviridae. То е арбовирусна инфекция, тясно свързана със заболяванията жълта треска, енцефалита Сейнт Луис, денге, вируса Зика и други, чиито вектори са комари и клинично се демонстрират с енцефалит, пише Wikipedia.org.

Вектори на заболяването са комари от род Culex. Боледуват основно птици, но също така и хора, коне, кучета, котки, прилепи, скунксове, катерици, алигатори. Заразяват се след ухапване от комар и доста по-рядко от кърлеж. Заболяването протича с признаци инфлуенца – треска, слузести изтечения от носа, възпаления на лигавиците. При по-тежките случаи се наблюдава възпаление на мозъка (енцефалит).

Случаите на починали в резултат на късни усложнения, причинени от вируса, са в резултат на мозъчни нарушения, както и на бъбречни инфекции.

Снимка: Фолкмар Бехер