Западнонилската треска се очертава да е най-опасна през 2019 г.

комар Aedes aegypti

Според д-р Кантарджиев, директор на НЦЗПБ, западнонилската треска се очертава да е най-опасна през 2019 г.

Най-важно е мерките да се вземат преди проблемите. Сега е моментът да се вземат мерки, за да няма комари във водоемите. Това призова пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, на 8 април 2019 г.

По отношение на кърлежите, той каза, че със затопляне на времето, също трябва да се вземат мерки.

Тази година най-опасна се очертава западнонилската треска, която се пренася от комарите в България. През 2018 г. в Европа са боледували около 1500 души.

Това е заболяване, свързано с възпаление на мозъка. За съжаление, доста висока смъртност има. Миналата година около 400-450 души боледуваха в Гърция, над 450 в Сърбия. 260 в Румъния. Ние засега ще се хвалим, защото има с какво да се хвалим. Само 13 случая хванахме миналата година, каза Тодор Кантарджиев.

През 2019 година Италия, Франция и България са предупредени за висок риск от западнонилска треска. Причината – през 2018 година, ако в Европа 7 пъти са се увеличили случаите на това заболяване, то в България се увеличиха 10 пъти. Случаите на морбили вече надхвърлят 300. Увеличават се в Самоков, Ихтиман и София, каза още проф. Кантарджиев.

Снимка на комар Aedes aegypti: Dean Calma / IAEA