Започват изпитания с 2 лекарства за лечение на КОВИД-19 във Великобритания

лаборатория

Във Великобритания стартират мащабни изпитания за лечение на новия коронавирус с две познати лекарства.

Две лекарства – едното използвано за лечение на възпалителни заболявания, а другото при рак, са подложени на изпитания като потенциална терапия срещу COVID-19 във Великобритания.

Това съобщиха на 10 юни 2020 г. в пресрелийз Университета на Бирмингам и Оксфорд, които си сътрудничат с две британски фармацефтични компании.

Тъй като се смята, че най-тежките случаи на COVID-19 са предизвикани от свръхреакция на имунната система, известна още като цитокинова буря, учените изследват дали лекарства, които потискат определени елементи от имунната система, могат да спрат рязкото влошаване на симптомите на COVID-19.

“Появяват се все повече данни, които насочват към ключовата роля на противовъзпалителните лекарства при цитокинова буря, свързвана с тежките случаи на COVID-19”, каза Бен Фишър от екипа, който води клиничните изпитания в университета на Бирмингам.

Първото лекарство, което ще се тества, се нарича Namilumab (IZN-101) и е разработена от базираната в Оксфорд биофармацефтична компания Izana Bioscience. Този медикамент вече е в последна фаза на клинично изпитание за лечение на ревнатоиден артрит и на възпалителното заболяване анкилозиращ спондилит.

Второто лекарство е Infliximab (CT-P13), което е разработено от базираната в Слау компания Celltrion Healthcare UK, се използва при терапия срещу тумори, който медикамент е предназначен да се свързва с протеин, участващ във възпалението, и понастоящем се използва като лечение на други възпалителни състояния, включително осем автоимунни заболявания, включително ревматоиден артрит и синдром на раздразненото черво. Известно е под търговското наименование Remsima.

„Надяваме се, че използвайки лекарство, което вече се използва за лечение на възпаление при други автоимунни състояния, може да успеем да управляваме възпалението, свързано със COVID-19 от рано“, казва сър Марк Фелдман, професор по имунология в Оксфордския университет. „Ако при хората, които бъдат приети в болница, успеем да задържим симптомите в управляеми нива, това може да намали броя на пациентите, които трябва да бъдат приети на интензивно лечение“.

Изпитанията, които са планирани, позволява по-бързо тестване на ефективността на всяко лекарство, като за всяка от двете и формирана група до 40 пациенти. Ефектът от всяко лекарство ще се измерва с количеството кислород в кръвта, както и с помощта на други показатели за тежестта на заболяването (т.е. органна недостатъчност). Лекарствата, които показват намаление на количеството кислород, необходимо на пациента, и други мерки за лечение, ще бъдат препоръчани за по-нататъшно тестване в рамките на големи текущи изпитвания в национален мащаб, обясняват учените.

Колаж: Герд Алтман