Заразите в самолет се предават на най-близко седящите пътници

пасажери

Изследване показва каква е вероятността от зараза от респираторни заболявания при полет.

Вероятността човек да се зарази от болен от грип или от респираторно заболяване пасажер в самолет е много висока основно за хората, които са седнали на местата пред, зад и на разстояние две седалки до заразоносителя, твърдят американски учени.

За пътниците, които са на такова разстояние от болния пасажер, рискът да се заразят е 80%. За всички останали пътници, вероятността е по-малка от 3%. Респираторните заболявания представляват състояния, засягащи дихателната система.

Изследване е публикувано в научното списание Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Проучването е дело на учени от университета в Емори и Технологичния институт в Джорджия, САЩ, съобщават агенциите АФП и БГНЕС.

Това е първото подобно изследване, което изчислява шансовете за заразяване от близост с болен пътник в самолет.

Това изследване опровергава широко разпространеното убеждение, че ако един човек киха или кашля в самолет, той ще зарази всички пътници.

Учените са направили проверка за вируси на заболявания, които се предават по въздушно-капков път, като са взели проби от масичките и коланите. По тях не са били открити следи от вируси, което означава, че повечето болести се разпространяват чрез кашлица или кихане.

Учените припомнят също, че педантичното спазване на хигиена по време на полет като миене на ръцете и използване на дезинфектанти са важни средства за намаляване на риска от заразяване.

Изследователите са изчислили също, че при заразноболни членове на екипажа могат да бъдат заразени 4.6 пътници на полет.

Снимка на инспекция за грип в самолет: Кайл Симурд