Заседналият начин на живот бързо уврежда здравето

седене и спорт

Заседналият начин на живот много по-бързо уврежда здравето, отколкото се предполагаше.

Учени от университета на Ливърпул, Великобритания, установиха, че проблемите със здравето се появяват още на втората седмица при заседнал начин на живот.

Известно е, че липсата на движение води до развиване на диабет тип 2, сърдечни проблеми и инсулт. Но изглежда негативните последствия за организма започват да се проявяват много по-бързо. И все пак, според експертите те са обратими.

В изследването участваха 45 души на средна възраст 36 години, съобщава агенция БТА. Те не се занимаваха с никакви физически дейности от рода на тичане или посещаване на фитнеса, но всеки правеше поне 10 хиляди крачки на ден. Доброволците водиха заседнал начин на живот две седмици. Участниците ходеха на работа с автомобила си или с обществен транспорт, ползваха асансьори и ескалатори вместо стълбища, а почивните дни прекарваха пред телевизора или компютъра. Те носеха специални устройства, които следяха активността им. Всеки от тях беше помолен да се придържа към нормалния си хранителен режим и да си води дневник за консумираните храни.

След две седмици резултатите показаха, че участниците са напълнели в талията и количеството на мазнини в организма на всеки един беше увеличено. В допълнение, бяха намалели мускулната маса и сърдечно-респираторната издръжливост. Участниците имаха и понижена инсулинова чувствителност.

Най-изразени бяха всички тези промени при хората, които имат близък роднина с диабет тип 2. Доброволците бяха помолени да станат физически активни отново. След две седмици всички от по-горе изброените проблеми изчезнаха.

Експертите съветват да се движим колкото е възможно повече, като ходим пеша или с колело до работа, а не с кола, да изкачваме стълбите в сградата, а не да ползваме асансьор, да пазаруваме в супермаркета, а не по интернет, да ставаме понякога прави на работното си място, ако работим на бюро.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална колекция от песни, в чийто видео клипове се спортува:

Снимка на спортуващ и седяща: Can Pac Swire