Заседналият начин на живот засилва риска от рак


Заседналият начин на живот засилва риска от рак.

Този стряскащ резултат от медицинско изследване бе огласен на годишната конференция на Американския институт за изследване на рака, пише британският в-к Dayly Mail, цитиран от агенция БГНЕС.

Авторите на прочуване твърдят, че годишно 92 000 от случаите на рак на гърдата или на чревния тракт са свързани с липсата или недостига на физическо натоварване. Според преценката им всеки час върху стола или дивана трябва да бъде компенсират с две минути физическа активност.

Ето какво коментира ръководителката на изследването Кристин Фриденрейх от канадската организация Alberta Health Services Cancer Care: Анализът на състоянието на жените в менопауза потвърди факта, че дори всекидневните кратки разходки могат да намалят равнището на някои показатели, свързани с риска от рак, като хормоните, възпаления, затлъстяване.

Високата физическа активност намалява с 25-30% риска от рака на гърдата и чревния тракт.

Но друго изследване на австралийския Институт за сърцето и диабета показа, че дори тренировките няма да спасят хората, които прекарват повечето време в седене. Затова експертите препоръчват да се правят неголеми прекъсвания – ставане, ходене като е спасително дори едноминутното прекъсване на седенето.

Статистика обаче показва, че съвременният човек в модерния свят трудно се отлепва от стола. Дневно той седи по 9 часа, докато работи, обядва, гледа телевизия. Офисните служители могат да седят 75% от работното си време, като за физическа активност отделят не повече от 30 минути дневно.

Снимка: sxc.hu

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува:

loading...