Затлъстелите вече са почти два пъти повече от гладуващите

Затлъстелите хора по света вече превъзхождат числено гладуващите, а затрудненията на недохранените се увеличават все повече на фона на растящата криза с храните, предупреди Международната федерация на Червения кръст.

В годишния си Доклад за световните бедствия базираната в Женева хуманитарна организация се фокусира върху храненето и поставя акцент на пропастта между богатите и бедните и проблемите, причинени от скорошното повишаване на цените на храните в глобален мащаб.

В доклада си, с който обръща внимание на неравностойния достъп до храна, МФЧК набляга, че близо 1,5 млрд. души по света през 2010 г. са страдали от затлъстяване, докато броят на недохранените е бил 925 милиона.

Ако свободното взаимодействие на пазарните сили доведе до положение, в което 15% от човечеството е гладно, а 20% е с наднормено тегло, то значи нещо някъде се е объркало“, подчерта генералният секретар Бекеле Гелета, цитиран от агенциите АФП и БГНЕС.

Световната Здравна Организация от години подчертава в своите доклади, че затлъстяването е епидемичен проблем на модерното общество, което води до бум на заболявания като рак, сърдечни проблеми и диабет.

Снимка: Chris