Затлъстяването води до деменция

дебелана

Възрастните хора, които са с наднормено тегло или затлъстяване са с по-висок риск за развитие на деменция.

Британски лекари са установили, че затлъстяването има много негативен ефект върху мозъчната функция на възрастните хора, увеличавайки вероятността от развитие на деменция с над 30%.

Това съобщи пресслужбата на University College London, позовавайки се на статия в специализираното медицинско издание International Journal of Epidemiology, публикувана на 23 юни 2020 г.

“Деменцията ще бъде един от най-големите проблеми за човечеството през този век. Тя ще е сред основните заплахи за здравословно стареене на всички хора на Земята. Нашите наблюдения показват, че нарастващата епидемия от затлъстяване може да изостри ситуацията с разпространението на сенилна деменция”, каза Андрю Степто, професор от лондоския университет, цитиран от агенция БГНЕС.

Според съвременните оценки на Световната здравна организация, болестта на Алцхаймер и други форми на сенилна деменция засягат днес около 50 милиона души по света, а до 2030 г. броят им може да нарасне до над 75 милиона. Наред с инфарктите и инсултите, тези проблеми отдавна са едни от основните причини за смърт в страните от първия свят.

Учените отдавна се опитват да разберат какво точно причинява развитието на различни форми на деменция или допринася за появата им. Техните наблюдения показват, че болестта на Алцхаймер например се провокира от неправилно хранене, лоши навици и ниска физическа активност, докато спортуването и различните интелектуални упражнения, напротив, рязко намаляват шансовете за развитие на деменция.

Снимка на жена със затлъстяване: Бруно