Затлъстяването вреди и на сексуалното здраве


Затлъстяването вреди и на сексуалното здраве, обявиха учените.

Страдащите от затлъстяване е по-вероятно да имат лошо сексуално здраве като цяло, защото пълните жени пренебрегват контрацептивите, пълните мъже са предразположени към импотентност, а и двата пола са по-малко активни от хората с нормално тегло, показва проучване.

Изследването се основава на данните от 10 170 случайно подбрани мъже и жени на възраст 18-69 години. Наднорменото тегло се дефинира от съотношението между теглото и ръста (body mass index – BMI), като число от 25 до 30 се определя като наднормено тегло, а от 30 нагоре се говори за затлъстяване. Жените, страдащи от затлъстяване, имат 29% по-нисък шанс да са имали партньор през последните 12 месеца, спрямо тези с нормално тегло, въпреки че не се отчитат сексуални проблеми като липса на желание, възбуда, или болка при полов акт.

При мъжете в същото състояние е 69% по-ниска вероятността да са имали повече от един сексуален партньор за същия период. Въпреки това е 30% по-голяма опасността да имат болест, предавана по полов път, пише агенция БГНЕС.

Изследването, публикувано в изданието British Medical Journal, е ръководено от Натали Баджо от Националния институт за здравни и медицински изследвания в Париж. В коментар на гинеколога Санди Голдбек-Ууд, публикуван от списанието, се казва, че изследването трябва да накара докторите да обърнат повече внимание на проблема, предвид глобалната епидемия от затлъстяване. Тя посочва, че докторите може да срещат трудности при обсъждането на въпроса с пациентите.

Трябва да разберем повече какво мислят страдащите от затлъстяване за своя сексуален живот и какво предизвиква наблюдаваното поведение, уточнява ученият. Според авторката на изследването, социален натиск, ниска самооценка и загриженост за външния вид може да водят до откритите проблеми. В САЩ две трети от възрастните страдат от наднормено тегло или затлъстяване, уточнява dariknews.bg.

Снимка: Tony Alter, flickr.com