Затлъстяването вреди на спермата

Затлъстяването се отразява на качеството на спермата. Сред мъжете със затлъстяване лошото качество на спермата е три пъти по-често явление отколкото сред представителите с нормално тегло.

Учени от Университета в Юта твърдят, че има строга корелация между индекса на телесна маса и параметрите на спермата. Все повече данни сочат, че затлъстяването влошава фертилността на мъжа, и специалисти съветват лекари да обръщат внимание на този факт при безплодието, както и да следят как отслабването може да повлияе, пише dariknews.bg. Мастната тъкан, когато е в изобилие, може да повлияе на метаболизма на тестостерона и естрогените.

При двугодишно клинично проучване бе установено, че при ИТМ над 30 честотата на нарушенията в подвижността на сперматозоидите е 3,4 пъти по-висока от тази при мъжете с ИТМ под 25. Сред първата група е 1,6 пъти по-често срещано и наличие на промяна във формата на сперматозоидите.

Други проучвания асоциират затлъстяването и с по-висок риск от еректилна дисфункция. Засега данните са събрани въз основа наблюденията над лица, потърсили помощ по повод безплодие, но от Университета Юта, САЩ, очакват корелациите да са подобни и при общата популация.

Снимка: Stefan Krilla, sxc.hu

loading...