Затлъстяването в страните от Европейския Съюз

Наднорменото тегло и по-тежка форма на затлъстяване, се отнасят до състоянието, в което излишната мазнина е натрупана в организма. Това е причинено от консумирането на повече калории, от колкото се нуждае тялото.

Проблемът се дължи до голяма степен на заобикалящата ни среда. Наднорменото тегло и затлъстяването са важни фактори на риска по отношение на редица заболявания и нарушения.

Затлъстяването е важен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет тип 2, някои видове рак и остеоартроза. Други условия, свързани със затлъстяването, са безплодие при жените, психични проблеми като депресия и ниско самочувствие и безсъние. Поради нарастващия проблем със затлъстяването се очаква в бъдеще и увеличаване на болестите и смъртността, съобщава ЕС.

Значителни различия в разпространението на затлъстяването има сред възрастните в Европа. Делът на възрастни, които са с наднормено тегло в ЕС-25, варира от по-малко от 10% в Италия с повече от 20% в Кипър, Чешката република, Германия, Англия, Унгария, Шотландия и в Словакия. Делът на възрастни, които са с наднормено тегло (включително тези, които са със затлъстяване) варира от 36% от френските жените във Франция над 75% от мъжете в Германия.

Във всички европейски държави разпространението на наднорменото тегло е по-високо сред мъжете, отколкото сред жените, но затлъстяването е обикновено по-високо сред жените, отколкото при мъжете. Има ясни доказателства за увеличаване на тенденциите при наднормено тегло и затлъстяване в ЕС.

Затлъстяването при децата е епидемия в някои страни на ЕС. Някои от страните от Южна Европа съобщават, че нивото на деца с наднормено тегло (включително затлъстяване) е над 30% сред деца на възраст 7-11 години. Процент на увеличение варира като в Англия и Полша се покачва стремително. Епидемията от детското затлъстяване и наднормено тегло се ускорява в ЕС.

Съществува обратнопропорционална връзка между затлъстяването и социално-икономическия статут на гражданите в ЕС. Особено при жените, в преобладаващия процент на затлъстяване е по-висок сред ниско образовани, отколкото сред високо образованите хора.

Някои стратегии за превенция, свързани с поведението, диета и физически упражнения са доказали ефективността си до известна степен. Въпреки това, поддръжката на интервенции е необходимо да се поддържа загуба на тегло. Хирургия може да помогне на хора с тежко затлъстяване.

ЕС се стреми да повлияе на поведението на хората чрез изменение на външната среда. Целта на тази намеса е да се предотврати наддаване на тегло, без да се разчита изключително на познанията на индивида или мотивация. Много фактори на околната среда са цитирани като водещи до затлъстяването. Все пак, има няколко контролирани проучвания, показващи, че промените в тези фактори ще попречи на наддаване на тегло.

Къде в ЕС страдат най-много от затлъстяване? (над 20% от населението по пол):
Жени в Словакия – 28.0%
Мъже в Кипър – 26.6%
Жени в Чехия – 26.2%
Жени в Шотландия – 26.0
Мъже в Чехия – 24.7%
Жени в Англия – 23.8%
Жени в Кипър – 23.7%
Жени в Германия – 23.3%
Мъже в Малта – 22.9%
Мъже в Англия – 22.7%
Мъже в Германия – 22.5%
Мъже в Шотландия – 22.4%
Мъже в Словакия – 22.0%
Жени в Унгария – 21.2%
Мъже в Унгария – 21.0%
Мъже в Ирландия – 20.1%
Мъже в Гърция – 20.0%

Заб. Данните са до 2003 г. и затова България липсва. Източник: euphix.org. Снимка: sxc.hu