Затлъстяването е епидемията на 21 век

Масовото затлъстяване е епидемията на 21 век, обявиха медици.

Ако не бъдат взети спешни мерки през 2030 година всеки втори жител на планетата ще бъде с наднормено тегло. Това са категоричните заключение на американските учени, които са извършили подробно изследване относно “бича на века”.

937 милиона души по света, или 23.2% от цялото население на планетата на възраст над 20 година, са били с наднормено тегло през 2005 година, сочат данните на учените от Университета в Тулейн, САЩ. В същото изследване се казва, че 396 милиона души, или 9.9% от населението на планетата, са страдали от наднормено тегло.

В развитите държави дебелите хора са три пъти повече в сравнение с развиващите се страни. Учените предупреждават, че тенденцията е към намаляване на разликата между тези две категории от държави.

Според Световната Здравна Организация проблемът с наднорменото тегло е най-страшната “епидемия на 21 век”. Учените призовават за спешни мерки срещу това явление, защото наднорменото тегло има много тежки последствие върху здравето на хората.

Като основна причина за увеличаването на килограмите специалистите сочат драстичната промяна в начина на живот на човека през последните десетилетия и последвалите от това физиологични и психически изменения, на които човешкият организъм не може да даде адекватен отговор, твърди агенция БГНЕС.

Снимка: Salim Virji