Затлъстяването е подценен проблем

Сърдечносъдовите болести, свързани със затлъстяването, може да са по-лоши, отколкото се смяташе, а здравните проблеми, свързвани с ниското тегло да са надценени, според статия, публикувана в изданието British Medical Journal, цитирано от агенция БГНЕС.

Статията, написана от британски и шведски доктори, се опитва да настрои отдаван известният индекс BMI, използван за измерване на затлъстяването и лошото здравословно състояние. BMI се получава, като се раздели теглото в килограми на квадрата от ръста в метри. BMI от 25-30 означава свръхтегло, докато показател над 30 означава затлъстяване.

Предишни изследвания са открили връзка между BMI и повишеният риск от смърт по сърдечносъдови причини, диабетът и някои видове рак. Прекалено ниският показател на BMI, известен като кожа и кости, се свързва с повишена смъртност от дихателни проблеми и рак на белите дробове. Но експертите смятат, че откритията за ниския BMI може да са свързани с обратната връзка.

Болести като рака на белите дробове, които причиняват загуба на тегло, може да се отчитат като нисък BMI, смятат те. Пушенето и лошите социалноикономически условия също може да изкривяват резултатите. Специалистите от университета в Бристол и института Каролинска в Швеция са направили подробни проучвания, като са измерили индексите на милиони двойки в Швеция, включително майки и синове и бащи и синове, в продължение на 50 години.

Откритата зависимост е била особено силна при сърдечносъдовите болести, за които се смята, че са “силно подценени”, както и при диабета и рака на бъбреците. Не са открили обаче връзки между ниския BMI и повишеният риск от респираторни проблеми. Откритията са важни, защото показват, че програмите за борба със затлъстяването може да донесат големи здравни ползи, посочват изследването. “Мненията за противното вероятно са зле информирани“, добавят учените.

Снимка: sxc.hu