Затлъстяването покосява човечеството


дебелана

Всеки осми в света страда от затлъстяване, а до десет години ще е всеки пети.

Всеки осми възрастен човек в света е с наднормено тегло, сочат резултатите от глобално проучване, публикувано в медицинското списание Lancet.

Броят на хората с наднормено тегло се е удвоил от 1975 година, а през 2025 година всеки пети възрастен ще бъде засегнат от проблема.

От общо пет милиарда възрастни през 2014 г. 641 млн. души са с наднормено тегло, а само след девет години те ще бъдат около 1,1 млрд., се посочва в статията, цитират агенциите АФП и БГНЕС.

Всяка седма жена и всеки девети мъж в света са затлъстали, показват данните към края на 2014 г. на NCD Risk Factor Collaboration. Затлъстяването при жените и мъжете през годините е изобразено в графиките:
затлъстяване

затлъстяване

Проучване от края на 2014 година показа, че човечеството през последните 30 години е намалило приема на калории с 20%, но това така и не спря рязкото покачване на броя на хората с наднормено тегло, пишат британски учени в статия, публикувана в технологичното издание Eureka.

Експерти от Лондонския университет са стигнали до извода, че настъпилите през последните 30 години промени в начина на живот допринасят за увеличаване на теглото на хората. По тяхно мнение, спокойният, заседнал начин на живот, е основната причина за епидемията от масово затлъстяване, обхванала човечеството.

Въпреки че хората все още прекарват много от лично време в работа, мъжете и жените днес се придвижват след работа с обществения транспорт или с автомобили, докато преди са ходели повече пеша или с велосипеди.

Затлъстяването е епидемия, а държавите трябва да наложат икономически мерки, които да спрат разпространението й, обяви Световната здравна организация, след като стана ясно, че една трета от децата под 13 г. в Европа са с наднормено тегло, а епидемията е на път да се разпространи и в слабо развитите страни, които се радват на бързо нарастващи икономики.

Всяка седма жена и всеки девети мъж в света са с наднормено тегло, показват данни на NCD Risk Factor Collaboration, изобразени в графиките:

Знайте, че спортът носи здраве и настроение като прави тялото и съзнанието ни по-добри! Затова поздравяваме всички със специална селекция с песни, в чийто видеоклипове малко или повече се спортува:

Снимка: Стив Бейкър

loading...