>

Затлъстяването при жените често води до рак

Затлъстяването може да се превърне във водеща причина за появата на рак при жените в западните държави, показва европейско изследване, цитирано от агенция БТА.

Повече от 124 000 души в Европа са се разболели от рак миналата година заради наднормено тегло. Излишните килограми и затлъстяването са причина за до 8% от раковите заболявания на Европа.

Според специалистите процентът ще се увеличи значително заради разрастването на епидемията от затлъстяване. В същото време други основни причинители на рака, като тютюнопушенето и хормонозаместващата терапия при жените, намаляват значително, уточнява actualno.com. Затова учените очакват, че затлъстяването може да стане най-големият причинител на рак при жените през следващото десетилетие.

Изследването показа, че процентът на нови случаи на болестта, причинени от затлъстяване, е най-висок при жените и в държавите от Централна и Южна Европа, като Чехия, Латвия, Словения и България.

Най-честите видове рак, свързани с излишните килограми, са ендометриалният, ракът на гърдата и на дебелото черво.

Екипът, ръководен от Андрю Ренън от университета в Кардиф, е използвал данни на СЗО и на Международната агенция за ракови изследвания.

Резултатите показват, че през 2002 г. около 70 000 нови случая на рак в 30 европейски държави са причинени от наднормено тегло или затлъстяване. При проекцията за 2008 г. броят на раковите случаи, дължащи се на излишни килограми, се увеличава до 124 050.

Специалистите не са категорични защо телесните тлъстини причиняват рак. Те предполагат, че това е свързано с хормоните.

Когато надебеляват, хората произвеждат повече хормони като естроген, които подхранват туморите. Хората с голям корем имат и повече киселини в стомаха, които могат да предизвикат рак на стомаха, червата или хранопровода.

Снимка: philosophygeek