Затлъстяването увеличава риска от рак

Повече от 100 000 случая на ракови заболявания всяка година се дължат на затлъстяване или наднормено тегло, съобщи в доклад Американският институт за изследвания на рака.

Учените са определили, че излишъкът от телесни мазнини е отговорен за 49% от случаите на рак на матката, 35% от случаите на рак на хранопровода, 28% от раковите заболявания на панкреаса, 24% от заболелите от рак на гърдата, 9% от рака на дебелото черво, уточнява dariknews.bg.

Сега знаем, че наднорменото тегло играе главна роля в голям брой от най-често разпространените видове рак“, каза д-р Лоурънс Колонел, който участва в написването на този доклад.

Макар че учените не са установили твърдо как и защо затлъстяването увеличава риска от рак, те предполагат, че повишеният естроген в тези случаи може да е отключвящ фактор за тумори като тези на гърдата, които са зависими от този хормон, пише агенция БГНЕС.

Според други учени многото мазнини могат да увеличат нивото на окислителите и на други вещества, предизвикващи мутации. Затлъстяването засяга около 30% от пълнолетните американци. То засилва риска и от сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и мозъчни инсулти.

Снимка: meddygarnet