Затлъстяване = преждевременно стареене

отслабване

Учени сравниха затлъстяването с преждевременното стареене.

Канадски учени обобщиха резултатите от повече от 200 изследвания, анализиращи ефекта на наднорменото тегло върху развитието на различни заболявания и патологични състояния и откриха, че затлъстяването е фактор, който ускорява всички процеси на стареене.

Резултатите са публикувани в списанието Obesity Reviews.

Световната здравна организация изчисли, че около 1,9 милиард възрастни и над 380 милиона деца са с наднормено тегло или затлъстяване. В сравнение с 1975 г. този показател се е удвоил за възрастните, а за децата и юноши се е увеличил 10 пъти. Днес в света повече хора умират от последиците от затлъстяването, отколкото от глад.

Канадски учени от Университета в Монреал са направили общ мета-анализ на повече от 200 проучвания за връзката на затлъстяването с предразположение към различни видове генетични разстройства, отслабен имунитет и развитието на заболявания като захарен диабет, болест на Алцхаймер, рак, сърдечно-съдови и други заболявания.

Изследването им анализира ефекта на наднорменото тегло върху всички процеси в тялото, от клетъчни и молекулярни ефекти до ефекта върху състоянието на имунната система, когнитивните функции, мобилността и много други.

“Категорично ясно се вижда, че затлъстяването е фактор, ускоряващ механизмите на стареене”, гласи прессъобщение на ръководителя на проучването и клиничен специалист по хранене Силвия Сантоса, цитирана от агенция БТА.

“Всъщност механизмите, чрез които се развиват съпътстващите заболявания при затлъстяване. и стареенето са много сходни”, каза тя.

Според учените затлъстяването според влиянието му върху здравето е огледало на стареенето, една от неговите форми, което предполага по-ранно начало на хроничните заболявания, обикновено свързани с остаряването.

Резултатите от изследването показват, че при хора над 40 години, които са със затлъстяване, продължителността на живота е по-ниска с 5,8 години при мъжете и 7,1 години при жените, в сравнение с хората с нормално тегло.

„Доколкото можем да направим паралели по отношение на патологията, затлъстяването и стареенето са двете страни на една и съща монета“, каза Сантос.

И така, индуцираната от затлъстяване апоптоза – процес на клетъчна смърт, се наблюдава в клетките на сърцето, черния дроб, бъбреците, невроните и ретината.

Други примери за ефектите на затлъстяването върху организма в изследването включват митохондриална дисфункция, системните възпаления и отслабена имунна система. Поради тази причина хората със затлъстяване са по-податливи на инфекции.

Авторите смятат, че наднорменото тегло трябва да се разглежда като фактор за ранното стареене, което ще ни позволи да преосмислим контекста на глобалната епидемия от затлъстяване, свързана със заседналия начин на живот и нездравословното хранене.

Без спорт няма красиво и здраво тяло. Затова Zdraven.bg представя на всички специална колекция от песни, в чийто видео клипове се спортува:

Снимка на отслабнала жена след диета: PublicDomainPictures