Захарта пристрастява като наркотик?

захар

Учени отново обявиха, че захарта била като наркотик за организма.

Учени от Института за сърцето в Сейнт Люк, САЩ откриха, че захарта предизвиква пристрастяване и е наркотично средство с ефект, подобен на кокаина.

Ефектът на захарозата наподобява този на кокаина, твърдят те, цитирани от британския вестник Guardian и агенция БТА. Употребата на захароза променя настроението, стимулира усещането за наслада и провокира човек да търси още сладкиши.

Учените стигнаха до резултатите, след наблюдение на гризачи, които след лабораторен експеримент предпочитали захар пред наркотици. Въглехидратът предизвика по-силна зависимост от алкалоидите.

Според други учени, захарта наистина води до проблеми със здравето, но не и до привикване.

Психиатърът от Кембриджкия университет Хишам Зяудийн каза, че авторите на статията грешно са интерпретирали резултатите от експериментите с мишки.

Собственият му труд, написан миналата година, не поддържа тезата, че захарта е наркотик. Той добави, че гризачите проявяват зависимост само в случаите, когато получават захар два часа на ден. При свободен достъп до сладко, няма признаци на привикване. Разбирайте, че само ако прекалявате с консумацията на захар, бихте се пристрастили.

Други изследователи частично поддържат изводите на учените от Института за сърцето.

Робърт Лъстиг от Калифорнийския университет в САЩ каза, че захарта е наркотично вещество, но действието й, за разлика от кокаина, е слабо и сравнимо с ефекта от никотина.

Zdraven.bg припомня, че още през 2013 г. холандски учени обявиха, че захарта е най-популярният легален наркотик.

Снимка: Анета М.