Зачестява рак на дебелото черво сред младите хора в Европа

ендоскоп

Случаите на рак на дебелото черво се увеличават сред по-младите хора в Европа, показва проучване.

Случаите на рак на дебелото черво сред хората на възраст между 25 и 49 години в Европейския съюз и Великобритания се увеличават, предаде БТА, като цитира проучване на Миланския университет.

Една от причините за това е по-големият дял на младите хора с наднормено тегло, казва Карло Ла Векия, ръководител на изследването, публикувано в научното списание „Annals of Oncology“ на 28 януари 2024 г.

Други фактори са повишената консумация на алкохол и намалената физическа активност, отбелязват учените.

Ракът на дебелото черво при по-млади хора обикновено е по-агресивен и шансовете за оцеляване са по-малки, отколкото при по-възрастните, допълват те.

Специалистите предлагат здравните власти да обмислят възможност за включване на по-млади хора в скрининга за рак на дебелото черво, като се започне от 45-годишна възраст.

Това заболяване обикновено се развива от образувания по чревните стени. Те могат да бъдат отстранени по време на колоноскопия, преди да се развият в рак.

Изследователският екип прогнозира, че през 2024 г. смъртността от рак на дебелото черво във Великобритания ще се увеличи рязко в сравнение с 2018 г. – с 26% при мъжете и с почти 39% при жените.

Ще има и скок на заболелите и в Италия – с 1.5% при мъжете и с 2.6% при жените. В Испания и Полша прогнозираното увеличение е 5.5% при мъжете и 5.9% при жените.

В Германия се очаква случаите при жените на възраст между 25 и 49 години да се увеличат със 7.2%.

Според учените обаче абсолютните стойности сред младите хора все още са сравнително ниски.

Данните, използвани от авторите на проучването, са на Световната здравна организация (СЗО). В него са разгледани сведения от 1970 г. до последната налична информация между 2017 и 2021 г. Това е 14-та поредна година, в която екипът публикува подобни прогнози.

Според Карло Ла Векия увеличаването на процента заболели сред младите хора е обезпокоително, тъй като диагностиката и лечението на рака на дебелото черво са се подобрили.

От друга страна смъртността от това заболяване във всички възрастови групи, като се вземе предвид възрастовата структура на населението, намалява.

В Германия в сравнение с 2019 г. смъртността е намаляла с 11.55% при мъжете и със 7.99% при жените.

Според екипа на Ла Векия възрастово стандартизираните нива на смъртност от рак също продължават да намаляват в целия Европейски съюз.

На средна база всички видове рак са намалели с 6.5% при мъжете в сравнение с 2018 г. и съответно с 4.3% при жените.

При възрастово стандартизирания показател възрастовото разпределение на населението се взема като фактор при оценките.

За разлика от това реалните смъртните случаи от рак се увеличават поради нарастващия брой на възрастните хора в Европейския съюз, се казва още в проучването.

Карло Ла Векия смята, че са необходими повече политически мерки за насърчаване на физическата активност и намаляване на консумацията на алкохол.

Снимка на ендоскоп: Национален онкологичен институт на САЩ