Защо бебетата трябва винаги да спят по гръб?

Най-безопасно за бебето и по-здравословно е спането по гръб, твърдят експерти. Защо е така?

Последни проучвания са установили връзка между позицията при спане и феноменът внезапна смърт при бебетата. Опасността от това намалява значително, ако бебето спи по гръб.

Спането на страни е по-безопасно от спането по корем, но последните проучвания показват, че спането по гръб е най-безопасно за детето, съобщи испанското сп. Ола, цитирано от агенция БГНЕС.

Какво може да се случи, ако бебето повърне, докато спи по гръб? Преди лекарите смятали, че ако бебето спи по гръб съществувала сериозна опасност при повръщане. Те мислели, че то може да се задуши, тъй като няма достатъчно сили да обърне главата си, когато започне да повръща.

Опасността от задушаване при вдишване на повръщаното е била основната причина за предпочитане на позата по корем, въпреки че по-късно било доказано, че тази позиция е по-опасна за спящото бебе.

Защо е по-здравословно да се спи по гръб?
Никой не знае със сигурност причините спането по гръб да е по-безопасно. Според една от теориите, когато бебето спи по корем, лицето е толкова близо до чаршафите, че вдишваният въздух не се обновява и бебето не получава достатъчно кислород.
Друга възможност е свързана с опасността от задушаване при спане по корем върху прекалено мек и пухкав дюшек. Регистрирани са случаи от това естество при бебета, които спят върху водни легла. Поради тази причина много малки деца не трябва да спят на този вид легла.
Трета теория е свързана с риска при спане с лице върху дюшека, като по този начин микробите могат повредят дихателната система на бебето.

Какво да правим, когато бебето се обърне?
Когато бебето е достатъчно голямо, да да сменя позицията си само, трябва да продължим да го слагаме да си легне по гръб, без да се притесняваме, ако се завърти. Няма нужда да го обръщаме по гръб цяла нощ.

Всички ли бебета ли трябва да спят по гръб?
Здравите деца трбява да спят по гръб. Само в случай на определени заболявания се препоръчва бебето да спи по корем. Когато бебето страда от едно от тези заболявания, педиатърът ще посъветва родителите за най-подходящата позиция за сън.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя на всички забавна колекция с бебешки реклами:

Снимка: Helene Samson

loading...