Защо бирата е полезна при спорт?

халба бира

Умерената консумация на бира помага на спортуващите. Как и защо?

Бирата хидратира организма след тежки физически натоварвания, а пробиотиците допълнително подпомагат този процес.

Налице са десетки научни изследвания, които доказват, че комбинацията от вода, витамини и соли в пивото, способства за регулирането на водния и електролитен баланс на човешкото тяло след активен спорт и физически усилия, съобщава Велин Манов за Zdraven.bg.

За последните 10 години испански учени от Гренада и от Кралския университет в Мадрид са направили десетки проучвания, чиито резултати са обявени в няколко медицински публикации. Те са провели серия от тестове, които доказват, че след спортни упражнения умерената консумация на до 0.5 л бира има по-бърз и по-пълноценен възстановителен ефект, отколкото водата.

Учените обясняват благотворното влияние на бирата след спорт с факта, че солите, захарите и въглеродният двуокис от газировката помагат за по-доброто усвояване на течността от организма. Паралелно с това, тъй като въглехидратите в една чаша пиво са твърде малко, тя има от ниско до средно гликемично натоварване. Храни с високи стойности на гликемично натоварване бързо отделят глюкозата в кръвообращението, докато храните с ниски и средни стойности се разграждат по-бавно и отделят глюкозата постепенно.

Проучванията сочат, че хората, които пият бира в умерени количества, са склонни към повече тренировки, за разлика от тези, които се въздържат. До това заключение са стигнали учените от Катедрата по социология в Университета в Маями, САЩ. Организираният от американските учени експеримент показва, че жените, които консумират бира, спортуват 7.2 минути повече седмично от въздържателките. Десет стандартни чаши бира на месец са свързани с увеличение с 2% на вероятността човек да се занимавате с интензивна физическа активност. Умереното пиене на бира увеличава между 9% и 14% вероятността да се тренира енергично. Резултатите от оценката при мъжете са подобни на тези при дамите.

Учени от Нидерландия са установили, че бирата съдържа и пробиотици, които също имат важна роля за възстановяване на организма след спортни натоварвания. Пробиотиците имат главна роля в поддържането на добро състояние на микрофлората в човешкия организъм, която е съвкупност от различни бактерии. Доказано е, че те възстановяват баланса на стомаха, особено след заболяване, когато приемът на антибиотици или физическото претоварване може да наруши естествения баланс в червата. Често се приемат под формата на добавки, напитки и храна, като добрата новина за любителите на кехлибарената течност е, че консумацията на пиво в умерени количества способства снабдяването на организма с пробиотици и други полезни вещества.

Според проучване по темата, проведено от проф. Ерик Клаасен от Амстердамския университет, процесите на ферментация и различните щамове дрожди определят нивата на пробиотиците в пивото. С високо съдържание на пробиотици се отличават най-вече мътните и нефилтрирани бири. Според него по-силните бири са по-благоприятни от гледна точка на съдържанието и наситеността на пробиотици, но препоръчва да бъдат консумирани с мярка.

Бирата е богат източник и на разтворими фибри, които, подобно на пробиотиците, благоприятстват храносмилането и усвояването на храната. Те се извличат от клетъчните стени на ечемика. Според английски учени, две чаши пиво съдържат средно 10% от препоръчителната дневна доза фибри, а някои видове бира – до 30%.

Наред с пробиотиците и фибрите, в бирата се съдържат елементи като магнезий, силиций, калций и фосфор, които подобряват електролитния баланс на организма и способстват за неговото бързо възстановяване след физически натоварвания и укрепването на имунната система. В пивото има благоприятно съотношение между някои основни минерали – сравнително високо съдържание на калий – 35.5 милиграма на 100 милилитра бира, и ниско на натрий – 4.5 мг на 100 мл. Установено е също, че бирата е богат източник на силиций, който лесно се усвоява от организма, и е доказано, че именно пивото е основният източник на този минерал в хранителния режим. Но все пак не бива да се забравя, че пълният набор елементи, важни за здравето, не може да бъде набавен от един единствен източник.

В бирата има близо 900 съединения и хранителни вещества и тяхната бионаличност е от съществено значение както за потребителите, така и за разширяването на аналитичните познания за категорията на пивоварите, които винаги търсят нови продуктови и технологични решения.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя 10-те най-смешни реклами на бира за всички времена:

както и най-забавните реклами на Хайнекен:

а също колекция с песни за бира:

Източник и снимка: beerandhealth.eu