Защо бирата има диуретично действие?

бира

Учените разкриват защо бирата е диуретик.

Диуретиците са лекарствени средства водещи до стимулирано производство на урина, а оттам първична ексреция на електролити и вторично на вода. Използват се при задръжка на течности.

Диуретиците са разнообразна група химически съединения, които стимулират или възпират производството на различни хормони, които по естествен начин регулират отделянето на урина от бъбреците. Най-общо, работят, като повишават отделянето основно на соли, основно на вода, или и двете.

Защо бирата има толкова силно диуретично действие? Отговорът на този въпрос не е толкова прост, колкото изглежда на пръв поглед.

Да, тя е слабо алкохолна напитка и се пие в по-големи количества, но тя действа и на хормон, който регулира дейността на бъбреците.

Освен това, бирата е богата на минерали Именно за това, изпита в големи количества тя води до дехидратация.

Бирата е хипертоничен разтвор, т. е. с много голяма концентрация на захари, йони, протеини, и различни молекули, продукт на ферментацията на хмела. Щом попаднат в урината, те предизвикват „нужда от вода“ на ниво бъбреци, за да се възстанови осмотичния баланс.

В резултат на това пикочният мехур се пълни и предизвиква нужда за уриниране. Колкото повече урина се произвежда, толкова повече организмът се дехидратира.

Бирата, подобно на другите видове алкохол, потиска синтеза му и намалява действието на вазопресина – антидиуретичен хормон, който се синтезира в мозъка (в хипоталамуса) и който, за да защити тялото от дехидратация, както и за да поддържа стабилно кръвното налягане,

Вазопресинът „нарежда“ набъбреците да реабсорбират съдържащата се в урината вода. Когато инхибира този хормон, алкохолът увеличава обема на урината и отделяйки я, организмът се обезводнява. На това обезводняване дължим и неприятния махмурлук на следващата сутрин, пише агенция БГНЕС.

В медицината диуретици се ползват за лечение на сърдечна недостатъчност, цироза на черния дроб, хипертензия (повишено кръвно налягане) и някои бъбречни заболявания.

За доброто настроение на всички любители на пивото Zdraven.bg представя 10-те най-смешни реклами на бира за всички времена:

както и най-забавните реклами на Хайнекен:

а също колекция с песни за бира:

Снимка на бира: Дейв Дайет