Защо губим памет при остаряване

Учените разкриха важен фактор за загубата на памет при остаряване с годините.

Липсата на протеин RbAp48 играе ключова роля за характерното за болестта на Алцхаймер намаляване на паметта с възрастта, сочат резултатите от изследването Молекулен механизъм за загуба на паметта, свързана с възрастта: Свързващ се с хистоните протеин RbAp48.

Липсата на RbAp48 в хипокампуса е важен фактор за свързаната със стареенето загуба на паметта, са установили учени от медицинския факултет в Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ.

Изследователският екип е ръководен от д-р Ерик Кандъл – един от лауреатите на Нобелова награда за физиология или медицина за 2000 година. Изследването им дава най-ясните досега индикации, че загубата на паметта с възрастта и болестта на Алцхаймер са две различни неща.

Загубата на паметта вследствие на стареенето е обратима посредством терапия срещу липсата на въпросния протеин, докато болестта на Алцхаймер е нелечима, поне засега.

Получените резултати могат да намерят приложение за диагностициране и лечение на смущения в паметта, заяви д-р Кандъл.

Учените първоначално смятаха, че загубата на паметта е сред първите симптоми на болестта на Алцхаймер, но все повече индикации навеждат на мисълта, че става въпрос за феномен, който засяга част от хипокампуса.

За целите на изследването учените извършили генен анализ на мозъчни клетки, отнети от 8 покойни мъже на възраст между 33 и 88 години. Нито един от тях не бил засегнат от мозъчно заболяване.

Учените установили, че у всички участниците функционирането на гена RbAp48, който е свързан с производството на едноименния протеин, значително намаляло с възрастта. След това бил тестван същият ген у мишки, за да се определи ролята му за загубата на паметта.

Когато експресията на гена в мозъците на млади мишоци в добро здраве била блокирана, гризачите имали същите проблеми със запаметяването, както по-възрастните им събратя при придвижването си в лабиринт. След като функционирането на гена било възстановено, мишоците възвърнали нормалната си памет.

Учените освен това реактивирали гена RbAp48, за да увеличат експресията му в мозъците на възрастни мишки. Така гризачите си възвърнали паметта, която имали на младини.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието Science Translation Medicine на 28 август 2013 г.

Снимка: A of DooM