Защо децата боледуват по-често

Учени разкриха защо повечето деца боледуват по-често и какъв е проблемът с имунната система на малчуганите.

Родителите, които се притесняват от честите боледувания на бебетата и малките деца, трябва да знаят, че това не се дължи на слаба, а по-скоро на “разсеяна” имунна система, пише сп. Immunology, позовавайки се на резултатите от американско изследване и цитирано от агенция БТА.

Имунни системи със “слаба памет” правят малчуганите по-уязвими за инфекции, обясняват авторите на проучването от университета Корнел.

Имунната система на децата в действителност реагира на инфекциите с по-голяма скорост и сила, отколкото тази на възрастните, но впоследствие “забравя” да действа навреме и пропуска да създаде траен имунитет, обяснява Брайън Ръд от изследователския екип.

Ако имаше идеална ваксина, тя щеше да се прилага еднократно при раждането и да осигурява трайна защита.

Подобна ваксина обаче не съществува, тъй като не разбирахме добре защо бебетата бързо губят имунитета си. Настоящото изследване обаче може да промени начина на имунизиране на децата и да доведе до по-ефикасни методи за подобряване на имунитета им в началото на живота, допълва специалистът.

Имунитетът срещу повечето микроби зависи от формирането на т.нар. Т-клетки на паметта. Те запаметяват специфичните патогени и могат бързо да реагират при следващи инфекции. При инфекция възрастните индивиди почти винаги произвеждат голям брой ефективни Т-клетки на паметта, около 10% от които се запазват и реагират навреме при следваща зараза.

При бебетата обаче съдбата на въпросните клетки е различна. Когато се сблъскват с един и същи патоген, имунните системи на малките деца произвеждат Т-клетки, които реагират по-бързо в сравнение с тези на възрастните, но впоследствие не се запазват.

Така детската имунна система е принудена да учи отново и отново при всяка следваща среща с един и същ патоген, обясняват изследователите.

Снимка: Miika Silfverberg