Защо деца с домашни любимци се чувстват по-добре?

момче с куче

Децата с домашни любимци израстват по-здрави спрямо тези без животни вкъщи.

Психоложката Елизабет Андерсън пише в книгата си Мощната връзка между хората и домашните любимци че, алхимията се намесва, когато животните и децата се съберат заедно, а получената магия има лечебни свойства, които въдействат добре.

Но дали е вярно, че домашните любимци се свързват с психологическо благополучие на децата?

Това е така, според подробен анализ на 22 проучвания за въздействието на домашните животни върху развитието на децата, публикуван международното издание на Environmental Research and Pulic Health през 2017 г.

Макар някои от констатациите да са смесени, авторите заключават, че израстването с домашни любимци е свързано с по-високо самочувствие, когнитивно развитие и социални умения.

Какво е от съжителстването с домашни любимци, прави децата по-добри? Авторите на анализа предлагат няколко възможности. Те включват въздействието на домашните любимци върху намаляването на стреса, осигуряването на социална подкрепа и съпричастност и подобряването на комуникативните умения на децата.

Изследователи установиха, че децата, живеещи с домашни любимци, обикновено са по-добре от децата, които не са имали домашен любимец. Учени са провели също мащабно проучване в САЩ за здравните ползи за децата с куче или котка. Техните изводи са направени след наблюдението на 2236 американски домакинства с куче или котка и 2955 такива без домашен любимец. Резултати са публикувани в специализираното издание Anthrozoös на 3 август 2017 г.

Децата, отглеждани в семейства с домашни любимци – куче или котка, се описват от родителите си като:

  • с по-добро общо здраве;
  • са по-послушни;
  • са физически по-активни;
  • са по-рядко мрачни;
  • имат по-малко проблеми с поведението;
  • имат по-малко проблеми в обучението.

Установено е обаче, че децата с домашен любимец по-често биват диагностицирани с липса на внимание или хиперактивност.

Снимка на момче с куче: Крис Уайт