Защо липсата на сън води до напълняване


Учени обясниха защо липсата на сън води до напълняване.

Липсата на сън може да предизвика промени в дейността на мозъка, които карат хората да ядат повече, показва изследване, публикувано в научното списание Nature Communications.

Предишни изследвания вече установиха връзка между намаляването на продължителността на съня и бързото увеличаване на затлъстяването в индустриализираните страни, но до момента учените не успяваха да обяснят защо това е така.

Използвайки апарат за магнитнорезонансна томография, учените от Калифорнийския университет в САЩ изследвали мозъка на 23 души, лишени от сън. Дейността на мозъка на тези хора била изследвана два пъти след една пълна нощ, в която спели, и една нощ, в която не успели да затворят очи.

При лишените от сън хора били наблюдавани нарушения в областите на мозъчната кора, оценяващи ситостта, а в същото време зоните, свързани с неустоимите желания, били силно стимулирани. Направихме още едно интересно откритие, че най-калоричните храни са особено търсени от хората, лишени от сън, заяви Матю Уолкър, един от съавторите на изследването, цитиран от агенциите АФП и БГНЕС.

Всички тези открития потенциално могат да обяснят връзката между липсата на сън, напълняването и затлъстяването, допълни той. Според него достатъчният сън “позволява по-добър контрол на теглото чрез механизми в мозъка, реагиращи на уместен избор на храна”.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) за 2008 г. над една трета от възрастните над 20 години в света страдат от наднормено тегло, а 11% са затлъстели. Броят на хората с наднормено тегло се е удвоил от 1980 г. насам и е достигнал 1,4 милиарда души през 2008 година.

Снимка: Cinty Ionescu

loading...