Защо махмурлук от шампанско е най-лош

Учените обясниха защо махмурлукът от шампанско е най-лошият.

Характерните мехурчета, които отличават шампанското от другите напитки, са причинени от въглероден диоксид в напитката. Именно той причинява лошия махмурлук, казва Борис Табакоф, професор по фармакология от университета в Колорадо, САЩ, цитиран от в-к Daily Mail. Той обясни, че газът е причина алкохолът да бъде бързо абсорбиран в кръвообращението.

Въглеродният диоксид в газираните напитки като шампанското помага за абсорбирането на алкохола. Получавате по-бързо абсорбиране, по-високи нива на алкохол в кръвта и в мозъка, ако пиете шампанско, отколкото негазирана напитка, разказа Табакоф пред ABC News, цитиран от агенция БГНЕС.

Около две трети от хората се напиват по-бързо, когато пият шампанско или друга газирана напитка. Поради това махмурлукът е по-лош, допълва изследователят.

Изследване на университета в Съри през 2001 г. установи, че доброволци, които получили две чаши газирано шампанско, имали средно 0,54 милиграма алкохол на милиметър кръв след пет минути, а тези, които получили същото количество негазирано шампанско, имали 0,39 милиграма.

Махмурлукът възниква по многобройни причини. Тъй като алкохолът е диуретик (причинява производството на урина), той води до дехидратация, което от своя страна предизвиква главоболие, сухота в устата, намалена концентрация и раздразнителност.

В същото време нивата на кръвна захар намаляват, защото тялото произвежда твърде много инсулин в отговор на високото съдържание на захар в алкохола. Това допринася за туптенето на главата и води до глад, който много пиещи изпитват.

Алкохолът също така дразни стомаха и нарушава съня, като причинява гадене и изтощение на следващия ден. Мозъкът също реагира на депресиращите механизми на алкохола, обяснява проф. Табакоф. Поради това ярките светлини и силните шумове са почти непоносими след нощ на тежко пиене, допълва той.

Снимка: Didriks

Zdraven.bg поздравява всички с песни в специални колекции от пиянски видео клипове:

както и с песни за вино: