Защо не всички страдат от махмурлук?

шампанско

По време на празници почти всички пият алкохол, но не всички страдат от махмурлук. Защо?

Токсиколозите правят ясна разлика между абстинентния синдром при хроничните алкохолици и интоксикацията при здрави хора, които не са зависими от алкохола.

„В много отношения тези условия си приличат, но има и радикални разлики. Алкохоликът приема нова доза алкохол сутрин, за да облекчи тежките си симптоми. Здравият човек се отвращава от мисълта за пиене“, обяснява Дмитрий Поликарпов, главен изпълнителен директор на клиника Alkospas, цитиран от агенция БГНЕС.

Учените използват 11-степенна скала за оценка на симптомите на махмурлука. Проучванията показват, че само пет процента от хората са устойчиви на алкохол. За останалите всичко зависи от много фактори: генетични, физиологични, психологически. Полът, възрастта и хроничните заболявания също са от значение.

Точните причини за махмурлука все още не са изяснени.

„Най-вероятни причини са дехидратацията (алкохолът действа като диуретик, увеличава уринирането и извежда течностите от организма) и натрупването на ацеталдехид – това е токсичен продукт от разпадането на етанола”, казва професорът от университета “Сеченов”, доктор по медицина Наталия Шиндряева. – Освен това има данни, че алкохолът временно нарушава баланса на невротрансмитерите – вещества, които предават импулсите между нервните клетки”.

Алкохолът се преработва основно в черния дроб, където се произвеждат необходимите за това ензими. Алкохолдехидрогеназата (ADH) окислява етиловия алкохол до ацеталдехид, който се превръща от ацеталдехиддехидрогеназата (ALDH) в оцетна киселина, която бързо се разгражда на вода и въглероден диоксид и се изхвърля от организма.

Обикновено черният дроб метаболизира 90-95% от приетия етанол. Останалата част се отделя с урината и дишането – оттук идва и характерната миризма при дишане. Ако липсват ензими, се натрупва ацеталдехид, който разрушава чернодробните клетки (хепатоцити) и нарушава синтеза на протеини. Като цяло той действа като силен токсин, причиняващ тежък махмурлук.

ADH и ALDH се произвеждат от едни и същи гени. Учените са забелязали, че носителите на някои мутации в гена ALDH2 (включително жителите на Източна Азия) произвеждат по-бавно алкохолдехидрогеназа. Поради това те са по-малко устойчиви на алкохол и имат особено тежък махмурлук.

„Генетично предразположените индивиди развиват зависимост по-бързо и по-често, като толерантността към алкохола нараства бързо в ранните етапи и намалява до минимум в по-късните етапи“, уточнява Поликарпов.

Освен ензимите, важно е и състоянието на чревната микрофлора, което влияе върху ефективността на стомашно-чревния тракт при употребата на алкохол. Смята се, че само около 20 % от етанола, постъпващ в организма, се абсорбира в стомаха, а останалата част – в червата.

Постоянната консумация дори на малки дози алкохол води до загуба на способността на черния дроб да окислява ацеталдехида. С годините се натрупват все повече токсини, които увреждат клетките. Ето защо повечето експерти смятат, че с възрастта махмурлукът се понася по-трудно.

Проучване на учени от университета в Утрехт, Нидерландия, обаче показва обратното. Те са интервюирали 761 души на възраст от 18 до 94 години и са установили, че махмурлукът е по-лек при възрастните хора. Мъжете са по-склонни да се оплакват от тежък махмурлук, отколкото жените. Но токсиколозите твърдят, че жените са по-податливи на алкохола и се чувстват зле дори след малки дози.

„Това се дължи на факта, че женският организъм има по-малко вода и ензим, който разгражда алкохола“, обяснява Марина Калюжная, психиатър по наркология и главен лекар в медицинската болница “Хармония“.

Друг фактор е нивото на цитокините – маркери на възпалението. Дори един възпален зъб може да причини много страдания. А продължителните възпалителни процеси, съпътстващи диабета, хроничния панкреатит, атеросклерозата на мозъчните съдове, сърдечните заболявания, значително увеличават риска от усложнения от алкохолна интоксикация.

Никотинът също е утежняващ фактор за тежкия махмурлук – дори когато човек пуши “само за компания“.

Снимка на чаши с шампанско за посрещане на парти: congerdesign / Pixabay