Защо ни привличат филмите за края на света?

Z War

Филмите за края на света винаги са хит сред феновете на киното.

От Библията и Нострадамус до календара на маите и компютърния проблем 2000, краят на света отдавна привлича фаталисти, фантасти и религиозни фанатици.

Редица режисьори обичат да подклаждат страхове, свързани с пренаселеност, епидемии и ядрен апокалипсис, а зрителите се стичат в киносалоните.

Шон Робинс, експерт-анализатор на филмовия сайт Boxoffice.com, гледа на този жанр като дефиниция за бягството – творческа форма, която удовлетворява първичното желание да се върнеш към основното.

Въпросните филми често са смятани за песимистични виждания за бъдещето, което тълкуване със сигурност е една вярна интерпретация, но те също могат да се отразяват по положителен начин у зрителя, поясни той в интервю за Франс прес.

Лесно е да видиш основните принципи на постапокалиптичните филми и антиутопиите като част от нашата неизбежна съдба, но можем също да ги приемем като уроци и поуки, защото в основата на всяка добра история човешкото състояние се изследва и оспорва, защото в центъра на всяка добра история физическото състояние на човека е поставено на изпитание и предизвикателство, допълни Шон Робинс.

Зомбита (като в Z-та световна война 2013), астероиди, дошли от дълбините на космоса (като в Армагедон 1998), и създадени от хора оръжия за масово унищожение (като На другия ден 1983) често, но не винаги, са в основата на апокалипсис на големия екран.

Във филмrje Нито звук (2018) и Война на световете (2005) върлуват агресивни извънземни, докато в Аз съм легенда (2007), Щамът Андромеда (1971), 28 дни по-късно (2007), 12 мaймуни (1996) и поредицата Заразно зло виновникът е вирус.

Други вектори на апокалиптично бедствие са геофизично или климатично събитие в Геобуря (2017), Сан Андреас (2015), След утрешния ден (2004), Воден свят (1995), УОЛ-И (2008) или развитите технологии в поредиците Терминатор и Матрицата. В класиката Птиците на Хичкок от 1963 г. човечеството става жертва на животни.

Във филмовата поредица Лудият Макс (1979-2015) цивилизацията загива заради недостига на петрол и по пътищата кръстосват гангстерски банди, като идеята на създателя Джордж Милър е вдъхновена от армията на т.нар. Космически играчи, които се събират на фестивали, за да изживеят своите фантазии като пътни воини, които виждат в разпадането на цивилизацията.

Снимка: кадър от Z-та световна война