Защо Октоберфест се провежда през септември?

Октоберфест

Каква е историята на Октоберфест?

В наши дни хората се стичат на Октоберфест в Мюнхен с надеждата да изпият литри и литри бира и да се насладят на немски деликатеси – от наденички братвурст до гигантски кренвирши, съобщи National Geographic, цитиран от агенция БГНЕС. Ежегодното събитие, провеждано в Германия, е най-големият фолклорен фестивал в света, а също и най-големият фестивал на бирата, като всяка година участниците консумират около 6 милиона литра бира. В палатките на фестивала можете да пълните чашата си с бира до насита, да танцувате на фона на немска народна музика и дори да се повозите на карнавални атракции.

Октоберфест

Но Октоберфест има една странност: 16-дневният фестивал всъщност се провежда предимно през септември. Защо е така – и защо изобщо празнуваме Октоберфест? Ето какво трябва да знаете.

Първоначалният Октоберфест всъщност се е състоял през октомври (Oktoberfest – в превод от немски значи Октомврийски празник) – на 17 октомври 1810 г, в чест на годежа на баварския престолонаследник Лудвиг и принцеса Тереза Саксонско-Хилдбургхаузен няколко дни по-рано. Легендата разказва, че идеята за фестивал за обикновените хора е хрумнала на член на националната гвардия, но учените поставят тези твърдения под съмнение.

Това, което знаем, е, че по това време Бавария е съвсем ново кралство: След като години наред е била провинция на Свещената римска империя, германската държава наскоро е била издигната в резултат на съюза на крал Максимилиан I с Наполеон. Освен че празнува сватбата на престолонаследника, фестивалът, който се провежда в столицата на страната, е и възможност да се насърчи и демонстрира новооткритото чувство на национална гордост.

Първоначалният Октоберфест е бил седмица на игри, в центъра на които е било конното надбягване, което е било особено обичана традиция в Мюнхен по онова време. Въпреки че повечето от атрибутите на съвременния фест все още не са били част от – то се смятало за голям успех. Ливадата, на която се е провеждало (и продължава да се провежда и днес), е наречена „Терезиенвизе“ в чест на булката.

Как се е развил Октоберфест?

Баварците искат повече. Но без кралска сватба, която да плати сметката, някой друг трябвало да поеме планирането на събитието. На следващата година се намесва Баварската селскостопанска асоциация – местен влиятелен играч по времето, когато земеделието е властвало в Бавария. В допълнение към състезанията те организират пазари за добитък и изложби на наградени животни, подобни на съвременните държавни панаири.

След 1819 г. обаче град Мюнхен поема управлението и през следващите десетилетия започва да се оформя съвременният Октоберфест, като се добавят въртележки, виенски колела и пещи за пилета. Макар че официалният Октоберфест все още се провежда на същото поле в Мюнхен, в момента в цялата страна се състоят събития, посветени на немското наследство.

Октоберфест

Бирата бързо се превръща в неизменна част от празника. През 1835 г. историкът Джефри Гааб пише, че празнуващите консумират 250 000 литра бира, а през 1895 г. пивоварните започват да строят временни бирарии, за да посрещат посетителите.

Защо Октоберфест е през септември?

Защо днес Октоберфест се празнува през септември? Отговорът е прост: времето.

Още през 1828 г. посетителите на фестивала започват да се оплакват от дъждовното октомврийско време в Бавария, пише Мозес Волф в своя пътеводител за Октоберфест „Запознайте се с мен в Мюнхен“. Те настояват за преместване на празника в по-умерено време на годината – почти безуспешно, тъй като градът не иска да нарушава сезона на жътвата.

През 90-те години на XIX. век обаче градските власти започват да се съобразяват с тези искания, като от време на време преместват датата, а през 1905 г. изглежда, че фестивалът е официално определен за края на септември. Днес той почти винаги завършва в първата неделя на октомври.

Как се празнува Октоберфест сега?

През годините фестивалът е бил отменян само 26 пъти, включително по време на Наполеоновите войни през 1813 г., различни епидемии от холера, двете световни войни и неотдавнашната пандемия от коронавирус.

Октоберфест

Днешният Октоберфест изглежда доста по-различно от празненствата в началото на XIX век. От една страна, конните надбягвания вече не са част от събитието, освен в юбилейните години в чест на неговото начало. Количеството консумирана бира на Октоберфест също е нараснало значително заедно с броя на посетителите – от 1.5 милиона литра бира през 1950 г. до четири милиона литра през 1970 г., а от 90-те години на миналия век – до 6 милиона литра.

Октоберфест вече е и световен феномен. Посетителите от цял свят не само идват в Мюнхен, за да пият бира в традиционни немски костюми, но и общностите по света вече организират свои собствени празненства на Октоберфест. Те може и да не си спомнят за баварските крале, които са вдъхновили събитието, но със сигурност вдигат тостове за тяхно здраве.

Снимка на Октоберфест: FreeImages; Pixabay; Unsplash