Защо от астма страдат повече жени?

инфалатори

Учените разкриха защо жените страдат по-често от астма спрямо мъжете.

От астма много по-често страдат жени, защото половите им хормони не блокират възпалението и не забавят освобождаването на слуз в белите дробове, както го прави тестостеронът.

Това се съобщава в статия в специализираното издание Cell Reports.

Когато започнахме да правим експерименти, бяхме сигурни, че за развитието на астмата е виновен естрогенът, който ускорява развитието на възпалението, а не го забавя, както прави тестостеронът. За наша изненада се оказа, че ключова роля във всички тези процеси играе само мъжкият хормон, каза Доун Нюкомб от университета Вандербилт в Нешвил, САЩ, цитирана от агенция БГНЕС.

Астмата е хронично възпаление на дихателните органи, което се изразява в пристъпи на задух с различна сила и продължителност. Те се появяват, ако в работата на клетките на имунната система се появят нарушения, които предизвикват възпаление на дихателните пътища и ги карат да се стесняват.

По оценки на СЗО от астма боледуват 300 млн. души и с всяко десетилетие броят им се увеличава с един път и половина. Както показват неотдавнашните наблюдения на френски и испански медици, жените страдат от астма около два пъти по-често от мъжете и по-често развиват тежки форми на заболяването.

Нюкомб и колегите й разкриха една от главните причини за това, изучавайки устройството на белодробната тъкан при астматиците и при здрави хора, както и при мишки, страдащи от аналогичния проблем.

Както показват наблюденията, в белите дробове на астматиците се съдържа голямо количество от т. нар. лимфоидни клетки от втори тип, един от ключовите компоненти на вродената имунна система. Тези телца отговорят за активирането на възпалителната реакция в тези случаи, когато в белите дробове или в други части на тялото започнат да се размножават болестотворни бактерии.

Такива клетки, според учените, са повече в белите дробове на астматички и женски мишки, което накарало биолозите да проверят как влияят на поведението им половите хормони, включително естрогенът и тестостеронът.

За голяма изненада на учените женските хормони въобще не повлияли на поведението и развитието на тези клетки – броят им и нивото им на активност в белодробната тъкан останали на същото равнище при добавяне на каквито и да било количества естроген и прогестерон.

От друга страна, добавянето на малки количества тестостерон и негови производни „озаптява” лимфоидните клетки – те спират да се размножават и да предизвикват възпаления.

Подобни различия в действието на хормоните на имунната система, отбелязват учените, могат да обяснят защо жените два пъти по-често страдат от астма. Но за развитието на болестта влияят и множество други фактори, част от които също може да са свързани с тези различия.

Снимка на инхалатори: Ана Мария Дакол