Защо прекалено сън вреди?

Прекаленият сън може да е опасен, предупреждават експерти и обясняват защо!

Всички знаем за ползите от добрия сън. Прекаляването със сън обаче е вредно като при безсъние.

Британското издание Female First публикува списък с потенциалните вреди, които би могло да ни нанесе прекомерното спане.

На първо място твърде многото сън пречи на нашата памет. Според учени от Американската гериатрична асоциация хората, които спят повече са ментално две години по-възрастни от тези, които получават точно необходимата им доза сън.

Оказва се, че спането влияе на шанса да получим инфаркт. Хората, които спят по-дълго имат 46% по-голям шанс да получат сърдечен удар от останалите.

Същото важи и за шансовете за изпадане в депресия, като поспаливите са далеч по-склонни към това, показват данни на Центровете за контрол на заболяванията на САЩ. Успиването често пъти може да доведе до отпадналост и умора, които могат да доведат до депресия.

Диабетът също се влияе от съня ни. Хората, които спят повече от 8 часа на ден имат по-дълги периоди, в които не са активни, което води до повишени нива на глюкоза и възможност за развиване на диабет.

Един от често срещаните проблеми на съвремието – главоболието и мигрената също зависят от съня, но не както сте предполагали. Поспаливите имат повече проблеми с главоболието от останалите хора. Същото важи и за спането през деня в необичаен час, което може да доведе до притеснение, мъчително безпокойство и загуба на апетит

Колко обаче е правилното време за сън? Според лекарите това е между 7 и 8 часа като по-малко от 6 и повече от 9 са опасни за здравето, припомня агенция БГНЕС.

Снимка: danrocha