Защо пушачи имат здрави бели дробове?

цигара

Учени разгадаха защо някои заклети пушачи остават с чисти бели дробове.

Британски учени твърдят, че са отговорили на въпроса защо някои заклети пушачи изглежда имат по-здрави бели дробове от хора, които никога не са се докосвали до цигара, съобщи агенция Би Би Си.

Изследването, в което били включени около 50 000 души, показава, че при редица случаи при пушачите се забелязват мутации на участъци от тяхната ДНК, които отговарят за функционирането на дихателната система, което им позволява да бъдат компенсирани негативните ефекти от пушенето.

Известно е, че при много, макар и не при всички пушачи, с течение на времето се развиват заболявания на белите дробове. Само че аналогични заболявания могат да се появят и при хора, които не палят цигара.

Изучавайки медицинските картони и генетичната информация на над 50 000 британски доброволци – пушещи и въздържащи се, при изследванията били открити участъци от кода на ДНК, които отговарят за намаляване риска от поява на хронични болести на белите дробове – това са заболявания, най-често свързани с тютюнопушенето.

Медиците установили, че хората, които имат такива добри гени в по-малка степен рискуват да бъдат сполетени от недъзи, отколкото онези, които за тяхно съжаление, имат „лоши гени“.

Откритите от учените гени отговарят за развитието на тъканта на белите дробове и начина, по който тя реагира на увреждания, обясни проф. Мартин Тобин, един от авторите на изследването, цитиран от агенция БГНЕС.

Представители на Съвета за медицински изследвания съобщиха, че споменатото откритие може да стимулира разработването на нови препарати, които да се прилагат при лечението на белодробни заболявания.

В същото време учените подчертават, че най-добрия начин хората да имат здрави бели дробове, е да се откажат от тютюнопушенето.

Zdraven.bg препоръчва и спорт за здрави дробове и затова поздравява всички със специална колекция с песни, в чиито видеоклипове се спортува:

Снимка: Андрей Володов