Защо се проваля диета?

Учени обясняват защо прилаганата диета за отслабване често се проваля.

Полагате огромни усилия да се придържате към определена диета и въпреки това не успявате? Не се упреквайте заради липсата на силна воля!

Оказва се, че вината за провала се дължи на това, че хората са програмирани да търсят храна, пише в-к Daily Express като се позовава на резултатите от американско изследване.

Авторите на проучването от медицинския институт Хауърд Хюз обясняват, че чувствителни към глад мозъчни клетки правят невъзможна задачата за някои хора, опитващи се да спазват диета за отслабване.

Въпросните клетки, известни като AGRP неврони, предизвикват негативни емоции и карат индивидите да се чувстват нещастни, когато не се тъпчат.

Нарушавайки диетата си, хората изглежда подсъзнателно се опитват да изключат тези неврони, които правят усещането за глад толкова неприятно.

При ранните хора и животните ролята на тези мозъчни клетки е да ги накарат да търсят храна, дори когато това е свързано с опасност.

Допускаме, че въпросните неврони представляват древна мотивационна система, стимулираща индивида да задоволи своя физиологична нужда, например глад или жажда. Част от мотивацията за търсенето им е да бъдат изключени тези клетки, обяснява ръководителят на изследването д-р Скот Стърнсън, цитиран от агенция БТА.

AGRP невроните не подтикват пряко към хранене, а по-скоро предизвикват реакции към сензорни сигнали, издаващи наличието на храна, обясняват специалистите.

В среда, изобилстваща от храна, тези трудни за пренебрегване сигнали тормозят хората. За пещерните им предшественици обаче тази система е била от полза, допълва д-р Стърнсън.

Снимка: Шарън и Ники МакКучеон