Защо се целуваме със затворени очи?

целувка

Психолози разкриха защо се целуваме със затворени очи.

Британски психолози от Лондонския университет обясниха защо хората, когато се целуват, предпочитат да го правят със затворени очи – това се дължи на мозъка ни.

Според екипа на Поли Долтън и Сандра Мърфи, мозъкът избягва да се натоварва с допълнителна визуална информация, когато обработва досегът на устните ни.

Дали целувката би била по-романтична, ако очите ни бяха широко отворени?

Преди да пристъпят към тестовете с целувките, учените направили опити с доброволци и измерили реакциите им при допир на ръцете. Те трябвало да търсят букви с различна степен на трудност.

В същото време била измерена реакцията им на слаби вибрации по ръцете. Участниците в експериментите били по-малко чувствителни на допир, когато очите им били натоварени с повече работа.

При повечето дейности, хората имат тенденция да се насочват към осезанието.

Оттук екипът направил извода, че при дейности, включващи чувството за допир, като целуването, танцуването и секса, хората са склонни да се фокусират върху осезанието, вместо да се разсейват с визуална информация.

Хората са еволюирали по този начин от хилядолетия и едва ли в скоро време ще променят този навик, подчертава агенция БТА.

Снимка на целувка със затворени очи: Адина Войку