Защо спим лошо на ново място?

жена в легло

Защо спим лошо, когато сме на ново, непознато място?

Когато човек спи на ново място, част от мозъка му остава бдителна за потенциани заплахи, сочат резултатите от изследване.
Те могат да обяснят защо много хора спят лошо през първата си нощ в хотел, лаборатория за изследване на съня или на друго подобно място.

В Япония казват: Ако смениш възглавницата, не можеш да заспиш, заяви ръководителят на изследването, експертът по когнитивна лингвистика и психологични науки Юка Сасаки от университета Браун в Лонг Айлънд, САЩ, цитиран от агенция БТА.

В лаборатория за изследване на съня учените проучили мозъчната активност при 35 души по време на сън през две нощи с интервал от една седмица между тях.

По-голяма активност била регистрирана в особена зона в лявото полукълбо на мозъка при всички участници в сравнение с дясното полукълбо на мозъка по време на дълбок сън.

Оказало се, че когато звуци зазвучали край дясното ухо, за да се стимулира лявата половина на мозъка, било по-вероятно участниците да се разбудят и да бъдат бдителни, отколкото след зазвучаване на звуци край лявото ухо, за да се стимулира дясната половина на мозъка.

През втората нощ нямало съществена разлика между активността в лявата и дясната половина на мозъка. Това се отнасяло дори за невронната мрежа, активирана през първата нощ.

Тъй като изследвали само първата фаза на дълбокия сън, учените не знаят дали лявата част на невронната мрежа остава активирана през цялата нощ или по-късно през нощта е в състояние на покой, а се активира дясната част на мрежата.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Current Biology.

Снимка: Silentmind8