Защо съзерцаването на аквариум е полезно?


аквариум

Учените са категорични, че съзерцаването на аквариум с рибки е полезно за здравето. Защо?

Ако сте се чудили защо в много зъболекарски чакални има аквариуми, отговорът е, че гледката на плуващите им обитатели действа успокояващо, преди да седнете на стола на ужасите.

Ново британско проучване – първото по рода си, разкрива, че наблюдението на аквариум с рибки е полезно както за физическото, така и за психическото здраве, пише вестник Daily Express, цитиран от агенция БТА.

Понижаването на кръвното налягане и забавянето на ускорения пулс са само две от ползите от хипнотичното наблюдение на плавните движения на рибите в аквариум.

Колкото повече безмълвни обитатели за съзерцание има в аквариума, толкова повече се подобрява човешкото настроение, отбелязват авторите на изследването от университетите на Плимът и Ексетър в Англия.

В първото по рода си проучване британските специалисти са изследвали физическите и психическите реакции на хора, наблюдаващи аквариуми с различен брой риби.

Изследователите са установили, че гледката съществено понижава кръвното налягане и забавя ускорения пулс, а колкото по-дълго се фокусират хората върху по-голям брой риби в аквариума, толкова по-приповдигнато става настроението им.

Експертите препоръчват поставянето на аквариуми на силно стресови работни места.

Снимка: Стивън Том

Zdraven.bg припомня, че предишни изследвания на учените доказаха, че слушането на течащ поток вода намалява също стреса и увеличава концентрацията в офиса, и затова поздравява всички със специална селекция от водни звуци, както и песни и клипове за вода: