Защо татуировката остава завинаги?

татуировки

Защо татуировките остават цял живот върху кожата?

Милиони хора по света татуират своята кожа по най-различни поводи. Какво обаче кара боята да остава завинаги върху кожата?

Според изследователи причина за това е, че човешкото тяло възприема рисуването като нападение върху него, пише британското издание Independent, цитирано от агенция БГНЕС.

Сложните процеси, които поддържат кожата ни без инфекции, са същите като тези, които позволяват на мастилото да се задържи завинаги върху кожата.

На теория всяко нещо върху нашата кожа би трябвало да се задържа трудно върху нея. Човешкото тяло отделя близо 40 000 кожни клетки на час или около 1 000 000 на ден. Всяко нещо, нарисувано върху кожата би избледняло или изчезнало напълно, но…

Въпреки това татуировките остават. Това е така, защото, татуистите използват машинки, които пробиват горния пласт кожа и стигат до т. нар. дермис, който е по-дълбок и не се подменя. Те използват игли, които влизат с голяма скорост на такава дълбочина в кожата и там разнасят мастилото.

Вкарването на боя или мастило толкова надълбоко се смята от тялото ни за рана, което води и до съответната реакция на нашата имунна система. Тя възприема това като своеобразно нападение и изпраща клетки към раната и започва да възстановява кожата. Този процес може и да звучи сложно и болезнено, но всъщност именно благодарение на него татуировките остават за такова дълго време върху кожата ни.

Клетките, известни като макрофаги, пътуват към мястото на травмата и започват да „изяждат“ мастилото, разположено там. След това други клетки, наречени фибробласти, поемат мастилото. Те обаче не могат да направят нищо с него и така остават блокирани в тази видима част на кожата, което всъщност е и нашата татуировка.

Част от мастилото наистина отива в горния слой на кожата, което води до неговото избледняване по време на процеса на обновяване на кожните клетки. По тази причина процесът на правене на татуировките предвижда и време за заздравяване на кожата, като тялото цялостно се нуждае между две и четири седмици, за да се възстанови.

В същото време обаче тялото продължава да се бори с мастилото по време на целия си живот. Това означава, че татуировката ще избледнее с времето, което се дължи и на редица други външни фактори като слънчевата светлина например.

Единственият начин за бързо премахване на татуировка остава лазерът. Той достига до по-дълбоките слоеве на кожата, разбивайки мастилото на по-малки частици, които по-лесно могат да бъдат преработени от макрофагите.

Снимка: Стефан О