Защо човешкият мозък е толкова голям?

мозък

Учени изследваха как е еволюирал размерът на човешкия мозък.

Обемът на човешкия мозък постоянно се е увеличавал през последните три милиона години.

Човешкият мозък е три пъти по-голям от най-близките до човека същества – обикновените шимпанзета. А най-ранните предци на човека са имали такъв обем на мозъка, както на съвременните човекоподобни маймуни.

Изследователите се опитали да научат защо за относително кратко време размерът на мозъка чувствително е нараснал, пише агевция БГНЕС.

Специалистите анализирали данните за обема на черепите на 13 различни видове, като се започне от най-ранните предци на човека (австралопитеците) и се свърши със съвременните хора. Изследвани били 94 изкопаеми образци.

Учените установиха, че няколко фактори са повлияли върху увеличаването размера на мозъка. Първо, констатирано е постепенно увеличаване размера на мозъка у съществуващите видове. Освен това предците с голям обем на мозъка са били по-добре приспособени към средата и по-често са оцелявали.

Важна роля играело и това, че цели популации на примати със скромни размери на мозъка са измирали и не се конкурирали с по-успешни съвременници.

Екипът от изследователи установил, че скоростта на еволюцията на размера на мозъка сега е много по-висока в сравнение с миналото, но защо е така, това засега не е ясно.

Резултатите от това проучване са публикуване в статия на изданието за биологични науки Proceedings of the Royal Society B.

Снимка на модел на човешки мозък: like_the_grand_canyon