Защо ядем излишно висококалорична храна?

хамбургери

Проучване показва как мозъкът контролира желанието за храна.

Проучване на учени от Университета във Ватерло, Канада, показва, че когато се потиска активността в определена част от мозъка, нашето желание за висококалорични храни се увеличава.

Изследователите установявиха, че когато временно се потиска активността в дорзолатералната префронтална кора – мозъчната мрежа, отговорна за самоконтрола – хората оценяват по-позитивно висококалоричните закуски, обръщат повече внимание на привлекателните изображения на такива храни и имат по-силно желание да ги изядат отколкото обикновено.

Изследването им обхванало 28 млади жени, които обичат да похапват висококалорични храни.

Като използвали транскраниална магнитна стимулация за дорсолатералната част на префронталния кортекс, учените установили, че мозъчна зона, която отговаря за краткосрочната памет, формира потребност от висококалорично хранене.

В рамките на експеримента било констатирано, че в 89% от случаите стимулацията на потискане позволява да се усили потребността от мазна храна.

Използвахме техника, наречена транскраниална магнитна стимулация, която временно потиска действието на част от мозъка, който участва в процеса на забраняването и потискането, известна като дорзолатералната префронтална кора, казва Питър Хол, професор по обществено здравеопазване и здравни системи и съавтор на проучването. Това доведе до повишено внимание към изображенията с висококалорични храни, както и до по-силни желания и по-голяма консумация на такива храни, когато им се даде възможност да ги изпробват.

Няколко фактори, свързани с начина на живот, засягат функцията на дорзолатералната префронтална кора, казва Касандра Лоу, водеща авторка на изследването и доктор в Училището по обществено здраве към Университета на Ватерло. Например, доказано е, че аеробни упражнения го засилват, докато липсата на сън и наличието на стрес може да го увреди – така че може да има връзка между начина на живот и преяждането чрез техните въздействия върху мозъка.

При стимулиране на зоната за потискане, хората ядат по-малко вредни храни, а при потискането на центъра, който потиска желанието за това, хората по-често и повече посягат към тях.

Резултатите от това изследване са публикувани в специализираното издание NeuroImage и като съобщение в сайта на Университета на Ватерло.

Спортните занимания намаляват желанието за вредна храна затова от Zdraven.bg поздравяваме всички със специална колекция от песни, в чийто видео клипове се спортува:

Снимка на хамбургери: Рита Е.