За диетите и българите

Отслабването с повече от 4 килограма месечно е опасно за здравето, предупреждава проф. д-р Божидар Попов – председател на Българското дружество по хранене и диететика.

Според специалистите храната е важна и може да предпази от появата на всяко заболяване, но възникнала ли е веднъж една болест диетата не може да я излекува.

Максималното отслабване може да е с четири килограма месечно или по един килограм седмично, смятат специалистите. Според тях с пиене на вода по време на пълнолуние и високовъглехидратни диети трудно може да се постигне здравословен резултат. Здравословното хранене трябва да върви ръка за ръка с оперативното, медикаментозното лечение и рехабилитацията, посочват експертите.

Не съм видял пациент, страдащ от затлъстяване, който с нормална диета да е смъкнал повече от 9 до 10 кг месечно“, коментира д-р Борислав Георгиев – председател на Фондация Академия кардиология. Според него важно за пациентите с метаболитни нарушения и диабет е консумацията на сол.

30% от здравите хора у нас са чувствителни към солта, а при хипертониците – 50%. Увеличената дневна консумацията на сол може да доведе до артериална хипертония, предупреждава д-р Георгиев. Само в леката хипертония, т.е. там където кръвното налягане е между 140-150 спирането на терапията и здравословното хранене и физически усилия при 15 до 20 процента могат да нормализират кръвното налягане. При среднотежката и тежката хипертония здравословното хранене върви успоредно с терапията. Проблемът е, че много често се казва да се спрат лекарствата и да се използват определени хранителни режими, посочи д-р Георгиев.

Според проучванията у нас съществуват проблеми, свързани с небалансираното хранене и недостатъчната физическа активност, които водят до затлъстяване и наднормено тегло. От друга страна при определени социални групи се регистрира недостатъчен прием на хранителни вещества и анемия, коментира проф. д-р Стефка Петрова – директор на НЦООЗ.

Статистиката сочи, че 70% от жените над 60 години са с наднормено тегло, а 60% от мъжете между 30 и 60 години страдат от затлъстяване. Цифрите са достатъчно показателни, за да дадат основание за сериозна тревога по отношение на храненето на хората от всички възрастови групи, коментират експертите.

Поради прилагането на ограничителни диети расте броят на заболелите от анорексия сред подрастващите, засягащо предимно момичетата, отбелязва проф. д-р Божидар Попов. Той препоръчва подрастващите да приемат повече белтъчини, които се съдържат в яйцата, млякото и месото, както и фолиева киселина и желязо – важни за растежа на организма.

Вегетарианството в семейството е опасно за здравето на децата, защото ги лишава от важни за организма витамини, предупреждават експертите. Според тях на децата трябва да се дават повече пресни плодове и зеленчуци, риба, мляко и млечни продукти, пълнозърнест хляб.

Доц. д-р Веселка Дулева, ръководител на секция Хранене и обществено здраве в НЦООЗ, посочва, че са обезпокоителни данните, според които само 21 на сто от първолаците консумират пресни плодове, близо 18 процента – пресни зеленчуци, а около 37 на сто – прясно и кисело мляко.

Храненето оказва влияние през всички периоди от живота на човека, започвайки още преди раждането. Затова специалистите препоръчват още 3-4 месеца преди забременяването жените да се хранят балансирано, защото това е периодът, в който е необходим и прием на фолиева киселина. Оказва се, че само 4 процента от българките взимат фолиева киселина преди раждането, което е тревожно и създава рискове за развитието на плода, посочи проф. Стефка Петрова.

Според нея 25% от жените в детеродна възраст са с анемия, особено рискова група са ромите, където този процент е значително по-висок – 36%. Само 29% от жените през третото тримесечие на бременността взимат профилактично желязо, за да намалят риска от анемия, което е основен проблем за плода, отбеляза експертът.

Кърменето пък е най-добрата храна за детето. При кърмените деца много по-малък процент страдат от наднормено тегло, много редки са инфекциозните заболявания, посочват специалистите. Още от първата година от живота си децата започват да имат проблеми със затлъстяването и наднорменото тегло. Проблемът е по-значителен при малцинствата. Децата се хранят с доста енергийни храни с голямо съдържание на захар, не се движат достатъчно. Наднорменото тегло се движи между 9 и 15% при децата от една до пет годишна възраст. Наднорменото тегло е сериозен проблем при децата над 7 годишна възраст, коментира проф. Стефка Петрова, цитирана от dariknews.bg

Статистиката сочи, че 31% от първокласниците в България са с наднормено тегло. Има проблем и с поднормено тегло при момичетата между 10 и 19 години, 8% от тях са с поднормено тегло. При жените между 18 и 30 години поднорменото тегло стига 17%, отбелязват експертите.

Снимка: sxc.hu