За 2023 г. в България от удавяне са спасени 5753 души

Водноспасителна служба

Българските спасители са спасили от удавяне над 5700 души в България през 2023 г.

За 2023 г. в България от удавяне са спасени 5753 души, посочи директорът на Водноспасителната служба (ВСС) на Българския Червен кръст (БЧК) Антон Налбантов по време на пресконференция на 6 юни по повод Седмицата на водното спасяване, която продължава от 3 до 10 юни 2024 г.

През последните 5 години се наблюдава значителен спад на случаите на удавяне, каза Налбантов. За 2022 г. смъртните случаи от удавяне у нас са 228, а за 2023 г. – 109 души. През 2019 г. случаите са били под 100, подчерта той. За първите 5 месеца на 2024 г. случаите на удавени са 12, в сравнение с първото петмесечие на миналата година – 20. Смъртните случаи на удавени деца за 2023 г. са 7. Борим се броят на удавените деца у нас да бъде 0, каза още директорът на ВСС на БЧК, цитиран от БТА.

Обучените професионални водни спасители у нас за миналата година са 767, посочи Налбанов. От тях 534 работят около басейните, а 215 – на морето. За 2023 г. са обучени 7 старши спасители и 11 инструктори, а за квалификационна степен „Млад спасител“ – 7 души, допълни той.

За изминалата година са издадени общо 3559 заверени талони за водни спасители, каза Налбантов. От тях за басейн талоните са 2260, а за море – 1299. През тази година в обучението по програми за превенция на водния травматизъм са обучени 52 384 души, посочи той.

През миналата година случаите на удавяне във вътрешните водоеми се изравниха с тези по морето. От общо 109 случая, 54 от тях са станали по българското Черноморие, а 55 – във вътрешните водни територии.

България е една от страните с малко под средното за Европа ниво на смъртни случаи от удавяне, каза доц. Стоян Андонов, заместник-министър на Министерството на младежта и спорта и председател на Националната комисия по водно спасяване. По думите му у нас процентът е около 1,2, а в скандинавските държави – над 3%. В световен мащаб удавянето е на трето място като причина за смърт. Това е една от сериозните смъртни причини, върху която трябва да се обърне внимание, подчерта Андонов.

У нас се обучават достатъчно спасители и са заверени достатъчно талони, не може да се говори за недостиг на кадри по морето, каза Андонов. По думите му през последните 50 години БЧК е подготвила средно по 1200 морски спасители на година. „Само за пет години са произведени между 6-7 хиляди водни спасители, колкото са необходими за летния сезон. Но факт е, че нещо не ги задържа по нашето Черноморие“, допълни зам.-министърът.

Андонов каза, че в периода от 3 до 10 юни във всички 28 области у нас ще се проведат различни мероприятия, свързани с безопасността по време на активния летен сезон. Целта ни е да обърнем внимание на опасностите и начините за предотвратяване, каза още той.

Зам.-министър Андонов коментира отмяната на новата Наредба за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи и басейните за обществено ползване, публикувана в бр. 30 от 5 април 2024 г. в Държавен вестник. По думите му приемането на Наредбата е било прибързано и недообмислено. Една от причините за отмяната е недоволството на концесионерите относно подвижните реанимационни екипи. „Тези екипи работят в линейка, оборудвана с всичко необходимо за реанимация. У нас разполагаме с изключително малък брой. Новите изисквания задължават осигуряване по цялото Черноморие, което оскъпява много работата им“, каза той. По думите на Андонов втората причина е липсата на посочено лице, което да отговаря за тези дейности. „В наредбата никъде не пише кой ще проверява, контролира и наказва тази дейности. Оказа се, че наредбата важи за малък кръг плажове, които са отдадени под наем“, каза той. Според него трябва да се водят допълнително разговори за изготвяне на нова наредба.