Здравето и празничната трапеза на Коледа

Коледна трапеза

Как се отразява празничната трапеза на Коледа върху здравето?

Весела Коледа на всички!

Zdraven.bg ви пожелава крепко здраве, много любов, неизмерно щастие и късметът винаги да ви спохожда!

В разгара на Коледните празници много от нас повечето време на масата. Ето какво съветва д-р Радин Цонев, началник отделение по Гастроентерология в болница Токуда.

На Бъдни вечер се яде постно. От какво идва проблемът на другия ден?
Целулозата, която се приема в по-голямо количество на Бъдни вечер поради постната храна, много бързо засища. Като добавим към нея ядките, зелето, лукът и чесънът, наистина се стига до там, че червата не могат да реагират на това свръхнатоварване. Всеки индивидуална перисталтика. При жените е малко по-забавена, но всеки реагира еднакво, когато бъде натоварен с целулозна храна.

Какво се прави в такъв случай?
Хубаво е човек да приеме по някой и друг енциимен препарат профилактично или по време на самото хранене. Не бива също, когато се храним да употребяваме прекалено количество газирани безалкохолни напитки, защото се натрупва допълнително количество газове.

Вярно ли е – когато се яде, и да се пие?
Човек би трябвало и да яде, и да пие, но минерална вода, сокове, защо не и червено вино като антиоксидант. Не може човек да седне на празничната трапеза и да пие само минерална вода, ако не страда от заболявания, които изключват всякакъв вид алкохол. Абсолютно е забранено да се прекалява с тлъста, мазна храна и едновременно с това – с концентрирани напитки. Идеалното хранене е на малки хапки, да се наслаждаваме на менюто.

Колко може да понесе черният дроб?
Много е индивидуално. Някои хора реагират с чернодробен алкохолен хепатит или с цироза при много малки количества алкохол. При други количествата са по-големи. Зависи от ензимите. Около празниците зачестяват острите алкохолни хепатити.

Децата и алкохолът?
Детският организъм реагира на алкохола по много по-експресен начин, отколкото въздрастият. Децата много бързо се напиват, изпадат под влияние на алкохола в опиянение. Някои от тях достигат наистина токсични дози. При тях регенераторните възможности са малко по-големи и наистина не са като при възрастните да развиват остри алкохолни хепатити.

За доброто настроение на всички поздравяваме със специална колекция от български и световни Коледни песни:

Снимка на Коледна трапеза: Роб Гуиг