Здравето на децата и медиите

Гледането на телевизия, филми и слушането на музика от децата и тинейджърите е свързано със затлъстяване, тютюнопушене и други здравни проблеми.

Националният институт по здравеопазването съобщи, че „има силна зависимост между излагането на медийно влияние и здравните проблеми при децата“. Изследването се основава на най-добрите проучвания от последните 28 години, общо 173 на брой. Според направените изводи, 80 % от тях сочат, че медийното влияние води до негативни здравни ефекти при децата и подрастващите.

Изследването проучва влиянието на медиите върху седем нежелани ефекта: тютюнопушене, ранна сексуална активност, детско затлъстяване, неспособност за концентрация, нисък учебен успех, употреба на алкохол и употреба на наркотици.

Най-силна зависимост се открива „между екрана и затлъстяването“, като 86% от изследванията сочат наличието на връзка между „екранното време“ и наднорменото тегло. 88% откриват и зависимост между медиите и ранното тютюнопушене. 6 от 8 изследвания, засягащи употребата на наркотици и медиите, потвърждават връзката, както и 8 от 10 изследвания, засягащи употребата на алкохол.

Над 60% от изследванията откриват връзка и между гледането на телевизия и ниските учебни и научни успехи, както и неспособността за концентрация.

Едно единствено изследване открива позитивна връзка между изпозлването на определени сайтове в интернет и представянето в училище, но 93% откриват връзка между медиите и ранната сексуална активност. Според изследването, средно децата прекрават 45 часа седмично пред телевизора, 17 часа с родителите си и 30 часа в училище.

Все още не е изследван ефекта на дигиталнтие медии върху децата, но се препоръчва ограничване на количеството медийни програми, които децата гледат, както и родителски контрол над избора на програми, припомня агенция БГНЕС.

Снимка: Wynand Delport, sxc.hu