Здравият сън намалява риска от астма

жена спи

Пълноценният сън намалява риска от астма.

Редовният пълноценен сън може значително да намали риска от развитие на астма, сочи проучване, проведено в продължение на десетилетие.

Астмата засяга около 300 милиона души по света, припомня агенция БГНЕС. Учените не знаят защо някои хора развиват това заболяване, а други не.

Мащабно проучване установява, че лошият режим на сън може да засили генетичната предразположеност към астма, като потенциално удвои риска от диагностициране на заболяването

Според изследователите ранното откриване и лечение на нарушенията на съня може да намали рисковете, независимо от генетичната предразположеност. Резултатите са публикувани в списание „BMJ Open Respiratory Research“ на 3 април 2023 г.

Екипът от университета Шандун в Китай използва данни от проучването UK Biobank, за да изследва 455 405 души на възраст от 38 до 73 години. Те са разработили модел на рискови и сънни характеристики и са проследили участниците в продължение на повече от десетилетие.

В началото на проучването хората са били попитани за техните модели на сън, включително дали са чучулиги (дневни хора) или сови (нощни), колко дълго спят, дали хъркат, имат ли безсъние и дали изпитват прекомерна сънливост през деня.

Здравословният режим на сън се определя като такъв от 7 до 9 часа на нощ, без безсъние или рядко, без хъркане и не е честа сънлиост през деня.

Генетичният състав на всички участници в проучването е картографиран и е съставен индекс на риска от астма.

Установено е, че всеки трети има висок генетичен риск от развитие на астма, една трета имат среден риск, а друга трета – нисък.

През десетте години на проследяване 17 836 души са диагностицирани с астма. В сравнение с хората с нисък генетичен риск, при тези с най-висок генетичен риск вероятността да бъдат диагностицирани с астма е с 47% по-голяма, а при тези с лош режим на сън – с 55% по-голяма.

Хората с висок генетичен риск, които съобщават и за лош режим на сън, са били повече от два пъти по-застрашени от диагностициране на астма в сравнение с тези със здравословен режим на сън и нисък генетичен риск.

Същевременно здравословният режим на сън намалява риска от астма с 44% при хората с нисък генетичен риск, с 41% при тези със среден риск и с 37% при тези с висок генетичен риск.

„Тези резултати показват, че здравословният режим на сън може значително да намали риска от астма във всяка генетична подгрупа“, пишат изследователите. Те предполагат, че на популационно ниво ниският генетичен риск, съчетан със здравословен сън, може да означава, че около една пета от случаите на астма могат да бъдат предотвратени.

„Нездравословните модели на сън и чертите на съня са значително свързани с риска от астма при възрастни“, заключават те. „Комбинацията от лош режим на сън и висока предразположеност може да доведе до адитивен риск от астма. По-здравословният модел на сън би могъл да бъде от полза за превенцията на астмата, независимо от генетичните условия“.

Учените предполагат, че лошият сън може да предизвика възпалителна реакция в организма, която увеличава риска от астма.

Д-р Ерика Кенингтън, ръководител на отдела за научни изследвания и иновации в благотворителната организация Asthma and Lung UK, призовава към предпазливост: „Това изследване показва, че има връзка между астмата и недостатъчния сън, въпреки че е твърде рано да се каже, че лечението на лошия сън може да намали риска от развитие на астма.“

Снимка на спяща жена: Malik M Imran / Pixabay