Здравната каса ще слага лимит на безплатните лекарства за всяко заболяване

Националната здравна каса възнамерява да въведе ограничение в лечението и изписването на безплатни лекарства.

Обмисля се от 1 април да има лимит за изписваните лекарства по всяка диагноза, плащани от НЗОК“, обяви зам.-директорът на касата Албена Златарева. Причината е, че самият бюджет на касата е ограничен за плащането на медицински услуги и стоки.

Ще бъде определена средна стойност за всяко заболяване, която касата ще плаща. Например за заболяване Х лимитът за лечение е 50 лв., ако лекарството струва обаче 52 лв. – 2-та лева се плащат от пациента“, обясни тя, пише lex.bg. “Който иска друго лечение, което е повече от лимита, ще си го заплаща“, допълни Златарева.

Ограниченията се отнасят за всички болести и лекарства. Целта е да бъдат накарани лекарите да изписват по-евтини медикаменти.

В момента подобни ограничения няма. Държавата е създала редица механизми, с които се опитва да принуди производителите да дадат най-ниската цена за лекарствата, плащани от здравната каса. Освен това при доста медикаменти касата не покрива цялата стойност, а само 25, 50 или 75 %. Лекарите обаче нямаха задължение да се съобразяват с цената на препаратите, които изписват.

С новите лимити касата се опитва да озапти разходите си за лекарства, които се увеличиха от лятото на 2009 г., когато отпаднаха ограниченията за т.нар. лекарства по протоколи. За скъпи медикаменти за хепатит, множествена склероза, бъбречна недостатъчност допреди година НЗОК имаше програми, в които влизаха ограничен брой пациенти. За тези, за които нямаше пари, имаше списъци на чакащи. Засега не се предвижда да се върнат тези програми, но за сметка на това ще има лимити за всяка диагноза и пациент.

До 1 април 2010 г. трябва да бъде създадена комисия, която да определи по какви критерии ще се определя лимитът за всяка диагноза, а след това ще се разпишат и самите стойности.

Сега например за хипертония се плаща различно в отделните региони. За хипертония в София – това, което касата плаща, е много по-високо, отколкото в Кърджали или във Враца. А биологичната единица човек е биологична единица човек и в София, и в Кърджали.“, даде пример Златарева. “Разликите в лечението се определят от многото медикаменти на пазара. Не може обаче касата да увеличава разходите си, защото на пазара се появяват нови лекарства. Това не е някакъв вид геноцид. Това е единственият начин, по който ние можем да контролираме разхода на средствата си през 2010 г.“, обясни тя.

На всеки 3 месеца ще преценяваме какви са разходите и сами ще определяме лимит по различните диагнози. На хората, които искат да си доплащат лечението, ще се изписват скъпи лекарства или оригинални медикаменти“, каза зам.-директорът на касата. По-бедните пък ще получават по-евтините генерични копия.

Снимка: sxc.hu