Здравните ползи на текилата

текила

Текилата има редица ползи за здравето, твърдят експерти.

Текилата е мексиканска спиртна напитка, дестилирана от ферментирал сок, извлечен от сърцевината на синьо агаве – растение, което се отглежда в района на град Текила, откъдето и наименованието й.

Изследване на Американското дружество на химиците установи, че питието от растението агаве включва съставки, които могат да помогнат на спазващите диета да отслабнат, съобщава агенция БТА.

Специалистите обясняват, че агавините – естествените захари в растението, не влияят върху кръвната захар, тъй като са несмилаеми, и не повишават нивата й, както се смяташе досега.

Агавините допринасят и за потискане на пристъпите на глад и дават по-осезаемо усещане за ситост в сравнение с други захари, дори когато приетото количество храна е по-малко.

Мексиканско проучване показва, че текилата може да се окаже полезна за доброто здраве на костите и съответно за предпазване от остеопороза. Благоприятният ефект се дължи на съединения в агавето, които улесняват абсорбирането от костите на полезните за тях елементи калций и магнезий.

Установено е също, че популярната мексиканска напитка действа като пребиотик благодарение на съдържащите се в нея фруктани – несмилаеми хранителни фибри, стимулиращи растежа на добрите бактерии, които обитават дебелото черво и се борят с лошите бактерии.

Друго проучване показва, че текилата повишава настроението, тъй като за разлика от другите алкохолни напитки действа като стимулант, а не като депресант.

Мексиканското питие освен това е и по-нискокалорично, което също го прави по-съвместимо с диетата на хора, желаещи да отслабнат.

Zdraven.bg все пак предупреждава читателите да не прекалавяте с количеството текила и представяме за всички специална колекция от музикални видео клипове, в които героите са видимо прелили:

Снимка на чашки с текила: Дани Сабадини