Здравните ползи на червеното вино

наздравица с червено вино

За всички ценители изброяваме здравните ползи на червеното вино.

Проучване показва, че положителните страни при червеното вино надделяват спрямо вредата от алкохола.

На първо място червеното вино намалява холестерола. Според ново проучване на учени от университета в Мадрид консумирането на червено вино намалява с 9% нивото на лошия холестерол.

Освен това подобрява здравето на сърцето, благодарение на полифенолите в червеното вино, които запазват гъвкавостта на кръвоносните съдове и предотвратяват риска от съсирване на кръвта.

Третата причина за полезността на червената напитка е способността да регулира нивото на захар в организма.

Четвърта здравна полза – полезно е за мозъка. Червеното вино предпазва от развитие на Алцхаймер, повишава умствените способности и поддържа остротата на ума.

На пето място червеното вино се бори с настинките. Изследване показва, че тези, които пият по 14 чаши вино на седмица, намаляват риска от вируси с 40%.

Шесто – червеното вино предпазва от рак. До това заключение достигнали учените от Университета на Вирджиния, САЩ. Те установили, че в ресвератрола, чудесен антиоксидант, съдържащ се в люспите на гроздето, има силата да разруши зародиши на ракови клетки.

Седмото полезно свойство на червеното вино е, че намалява теглото. Червеното вино има съставки, които потискат растежа и узряването на мастните клетки.

Осмата добра причина да пиете червено вино е, че не се използва само за пиене, но и за готвене. Виното се използва в кухните по света за приготвяне на сосове, подчертава агенция БГНЕС.

Zdraven.bg пояснява, че противопоказанията на червеното вино са малко. Червено вино категорично не трябва да се употребява при сериозни заболявания на вътрешните органи, бременност и алергия към съставките му.

Червеното вино съдържа алкохол, а прекаляването с алкохол вреди и препиването с вино само възпира полезните му свойства, които се проявяват при умерената му консумация – максимум по две-три чашки на ден.

Снимка на наздравица с червено вино: Kelsey Knight / Unsplash